Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hovrätten om barnporrutpressarna från Höganäs – straffen fastställs

Det blev ingen ändring i hovrätten. En 23-åring och en 19-åring från Höganäs får fängelse respektive skyddstillsyn för sin inblandning i en utpressningshärva med sju olika offer.

Hösten 2018 började anmälningar trilla in från sju olika unga män från olika delar av landet. Allihop hade det gemensamt att de lockats att köpa en bild på en lättklädd tjej.
När de nappat på detta blev de omedelbart anklagade för att ha köpt barnpornografi och utsattes för utpressning. Om de inte betalade skulle de bli polisanmälda och även uthängda inför sina respektive familjer.
Läs också Höganäsare får fängelse för utpressning
Männen valde att betala - mellan 2 000 och 10 000 kronor. Och sammanlagt kom utpressarna över 34 000 kronor.
Mönstret i utpressningen är detsamma som en 19-åring från Kävlinge utsattes för samma vår. I det fallet tömdes hela hans bankkonto på runt 825 000 kronor. Och 19-åringen från Höganäs dömdes nyligen för inblandning i detta tillsammans med 13 andra personer.
I tingsrätten skyllde 19-åringen och 23-åringen på varandra vad gäller härvan med de sju olika offren. Båda två sa att det var den andre som var pådrivande.
I hovrätten har båda två velat att åtalet mot dem ska ogillas.
Men den högre instansen fäller dem båda. Och man fastställer även de påföljder som tingsrätten dömde ut - skyddstillsyn för den yngre och två och ett halvt års fängelse för den äldre. I domen mot 23-åringen ingår även ett rån mot två män i Helsingborg, Blocketbedrägerier på 56 000 kronor och narkotikabrott.
Gå till toppen