Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Ju mer V är tillsammans.

Sjöstedt vill ha större inflytande.Bild: Henrik Montgomery/TT
Vänsterpartiet vill satsa på kollektivtrafik. Men än tydligare är Jonas Sjöstedts växande frustration över att inte längre ha något budgetsamarbete med regeringen.
På en presskonferens i Almedalen såg Sjöstedt tillbaka på V-reformer under förra mandatperioden och konstaterade bittert att flera av dem revs upp när M och KD fick igenom sin budget. Bland annat försvann sommarlovskorten med gratis kollektivtrafik till barn och unga.
V tror att korten kommer tillbaka, Stefan Löfven (S) har lovat att arbeta för att V:s reformer ska återinföras, framhöll Sjöstedt som förväntar sig att det arbetet inleds redan i höst.
Det är alltså utöver detta som V nu vill satsa 6 miljarder kronor fördelat på tre år för billigare och bättre kollektivtrafik. Men om regeringen inte lyssnar har Sjöstedt ingenting att sätta emot. Hans enda skarpa politiska vapen är att fälla regeringen – och ge makten till partier som står ännu längre från V.
Alltså återstod bara för Sjöstedt att beklaga sig över att politiken ”kantrar åt höger” och förklara att S och MP gör ett ”stort misstag” genom att inte fortsätta samarbeta med V. Han hävdade även att det råder ”fullständig idétorka vad gäller jämlikhetsskapande reformer” i Rosenbad och erbjöd sig att bidra med ett otal förslag. Regeringen anklagades rentav för att se sig som ”något slags utförarorganisation till Centerpartiets och Liberalernas valmanifest”.
Tongångarna kan bli ännu hårdare.
Ju mer vänsterpartister träffas och diskuterar det politiska läget tillsammans, desto större blir deras frustration över förlorade möjligheter att förverkliga sin politik.
Gå till toppen