Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bygglovet på Brovägen i Nyhamn blir ännu mer försenat

Bygg- och miljönämnden fortsätter att skjuta upp det känsliga beslutet om det omstridda huset på Brovägen i Nyhamnsläge. Beslut skulle fattats av presidiet den här veckan. Men det blir inget beslut förrän i slutet av augusti.

I flera år har det stått ett hus på Brovägen 30B som saknar bygglov vid hamnen i Nyhamnsläge. Tre gånger har kommunens beslut underkänts. Under tiden har det moderna huset i betong blivit något många har en åsikt om.Bild: Björn Lilja
Bygget av ett stort hus i glas och betong nära hamnen i Nyhamnsläge fortsätter att vara en svår nöt för byggpolitikerna att knäcka. Beslutet – som tre gånger rivits upp av länsstyrelsen – skulle egentligen varit klart för länge sen. Bara det här året har det tre gånger lyfts ut från bygg- och miljönämndens möten.
Läs också Husstriden i Nyhamnsläge som kommunen vill glömma: ”Ett exceptionellt ärende”
Det senaste beskedet var att nämnden skulle delegera åt presidiet - ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande - att senast den här veckan sätta ner foten. Man ville också hämta in ytterligare synpunkter från grannarna och bjöd in till en frågestund i torsdags i förra veckan.
Läs också Beslut om omstritt Nyhamnshus skjuts upp – igen
Men det blir inget bygglovsbeslut den här veckan. Efter mötet i förra veckan så har man nu bestämt att det trots allt ska avgöras av hela nämnden. Och den sammanträder inte förrän den 22 augusti.
– Det framkom starka önskemål på mötet om att få längre tid på sig att yttra sig. Och på mötet kom det också upp många frågor, säger plan- och byggchef Anna Thott.
Innan själva nämndsmötet ska presidiet också behandla frågan. Det sker den 12 augusti. Och innan dess ska grannarna ha skickat in ännu en omgång med synpunkter.
Med på mötet var tre grannar. Boel Saurell - vars pappa tre gånger fått rätt - valde att inte delta.
– Jag tyckte att det var oseriöst så jag gick inte. Jag förstår inte varför vi skulle komma. Förutsättningarna är desamma, säger Boel Saurell.
Bygg- och miljönämnden har JO-anmälts för sin långsamma hantering av bygglovet efter den senaste bakläxan i februari i fjor. Plan- och byggchef Anna Thott tycker dock inte en månad hit eller dit spelar så stor roll.
– JO-anmälan är av underordnad betydelse. Det är myndighetsutövningen som är det absolut primära. Fortfarande är det viktigaste att det här beslutet blir rätt. Det får inte bli några formaliafel, säger hon.
Just för att undvika det sistnämnda har en juridisk expert hyrts in. Konsultkostnaderna för henne är nu uppe i mellan 115 000 och 120 000 kronor.
Vad händer nu i väntan på beslut?
– Vi ska sammanställa grannyttranden och minnesanteckningarna från mötet. Och så ska vi se vilka yttranden som kommer in.
Gå till toppen