Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En död efter vulkanutbrott på Stromboli

En person har dödats av fallande stenar i samband med ett vulkanutbrott på den sicilianska turistön Stromboli.

Vulkanen på den italienska turistön Stromboli, strax norr om Sicilien, fick på onsdagseftermiddagen det största utbrottet som ön skådat på årtionden.
En 35-årig siciliansk man som hajkade vid vulkanen har enligt den lokala räddningstjänsten omkommit i anslutning till utbrottet. Han ska ha dödats av fallande stenar.
Italiens nationella institut för geofysik och vulkanologi beskriver två massiva explosioner på kraterns södra sida, varefter en två kilometer hög rökpelare steg mot skyn.
– Vi såg explosionen från hotellet. Det hördes ett högt muller. Vi höll för öronen och efter det svepte ett askmoln över oss. Hela himlen är full av aska, säger Michela Favorito, som arbetar på ett hotell på östra Stromboli.
Utbrottet orsakade bränder i byn Ginostra. Ett brandflyg försökte undsätta men kunde inte på grund av röken från kratern.
– Det var som att vara i helvetet med elden som regnade ner från himlen, säger den lokale prästen Giovanni Longo enligt lokala nyhetsbyråer.
Eruptionen är den första större sedan 2002, då sex personer skadades och lavaflöden som strömmade ner i havet orsakade en flodvåg.
Gå till toppen