Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN-rapport: Våld, död och sexbrott i Sydsudan

Konflikten i delstaten Centrala Equatoria i Sydsudan har blivit värre – trots ett påskrivet fredsavtal, skriver FN i en ny rapport. Över hundra civila har dödats sedan september och kvinnor och flickor har våldtagits och tillfångatagits som ”fruar”.

En oppositionssoldat på sin motorcykel i Centrala Equatoria. Arkivbild från januari 2019.Bild: Sam Mednick
Våldet i delstaten i krigshärjade Sydsudan beskrivs av FN:s fredsbevarande styrka (Unmiss) som ”medvetet och brutalt” inriktat på civila offer.
Mellan september förra året och april har minst 104 människor dödats i attacker mot byar. Ungefär lika många har våldtagits, enligt en ny rapport från Unmiss.
En konflikt bröt ut i Sydsudan 2013. Strider mellan trupper lojala med president Salva Kiir och rebell- och oppositionsledaren Riek Machar splittrade landet och ledde till en omfattande flyktingkatastrof. Sedan ett fredsavtal skrevs på i september förra året mellan Kiir och Machar har striderna i landet minskat överlag.
”Men Centrala Equatoria är ett undantag, särskilt i områden kring Yei där attackerna mot civila har fortsatt”, skriver Unmiss i rapporten.
Det ökade våldet i delstaten har tvingat över 56 000 civila på flykt inom Sydsudan. Runt 20 000 har tagit sig över gränsen till Uganda eller Kongo-Kinshasa.
Regeringsstyrkor, stridande för Machar och rebellgrupper som inte skrev på fredsavtalet pekas ut som skyldiga till illdåden när de försöker att erövra delar av Centrala Equatoria, enligt Unmiss.
I strider som bröt ut i samband med att fredsavtalet skrev på dödades 61 personer i direkta attacker eller genom att ha träffats av skottlossning.
”Minst 150 civila togs också till fånga av de här grupperingarna, däribland kvinnor och flickor som togs som fruar av befäl eller våldtogs och misshandlades av flera stridande”, enligt rapporten.
I januari bröt en andra våldsvåg ut när regeringsstyrkor straffade dem som misstänktes samarbeta med rebellerna genom ”sexuellt våld, plundring, genom att förstöra bostäder, kyrkor, skolor och vårdinrättningar”, enligt Unmiss.
Fakta

Sydsudan och inbördeskriget

Sydsudan är världens yngsta land och ett av de mest outvecklade länderna i världen. Antalet invånare är något oklart, men FN beräknar att omkring 12 miljoner bor där.

Nio av tio invånare lever på jordbruk, men produktiviteten är låg. 1,6 miljoner människor får nödstöd av FN:s livsmedelsprogram.

En konflikt utbröt i december 2013, två år efter att landet blivit självständigt från Sudan. Striderna mellan trupper lojala med president Salva Kiir och före detta vicepresident Riek Machar splittrade landet och ledde till en omfattande flyktingkatastrof.

Fler än 2,3 miljoner människor har tvingats på flykt och 650000 av dem bor i läger i grannländerna. Åtskilliga tiotusental människor har dödats. En rapport som publicerades hösten 2018 av London School of Hygiene and Tropical Medicine beräknar antalet döda till 383000 människor – runt hälften har dött av våld och runt hälften av svält, sjukdomar och andra följder.

Källa: WFP, Landguiden

Gå till toppen