Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inför EM-kvarten: Blir riktigt galen stämning

Kvartsfinal mot Serbien i Belgrad inför Europas mest högljudda basketpublik. Det är ingen lugn tillställning som väntar Sverige i torsdagens match i basket-EM. – Man vet hur serbisk publik kan vara, ganska skrikig, säger Louice Halvarsson.

Elin Eldebrink tror på Sverige inför EM-kvartsfinalen mot Serbien.Bild: Ieva Makare/LETA
Serbisk basketpublik är känd för att vara stor, högljudd och inte särskilt snäll mot motståndarlaget – mest kända är KK Partizan Belgrads fans som sägs vara de bästa i hela Europa.
Enligt arrangörerna i Belgrade Arena förväntas upp emot 10 000 personer komma för att heja fram hemmalaget till EM-semifinal. Det svenska laget är väl förberett för den ljudvägg som med all förmodan kommer att möta dem på torsdagskvällen.
– Det ska bli så jädra kul, det kommer bli riktigt galen stämning, säger Elin Eldebrink och fortsätter:
– Klart att det kommer bli tufft att kommunicera när det är så mycket folk och så hög ljudvolym. Bara alla är förberedda på det. Med vår typ av spel, med aggressiviteten i försvaret, kan vi springa och behöver inte sätta upp så mycket spel. Då behöver vi inte kommunicera så mycket.
Louice Halvarsson spelade final i ungdoms-EM mot Serbien i arenan och minns livet på läktaren.
– Då var det mycket skrik. Man får försöka vända på det och försöka njuta av det. Hur ofta spelar man inför en sådan publik? Man får verkligen se det positiva med det, säger centern och fortsätter:
– Det är viktigt att man inte fokuserar på det så mycket. Det är vi som är på planen och man får strunta i allt annat.
Mycket av Serbiens spel kretsar kring de tre stjärnorna: Sonja Petrovic, Jelena Brooks och Anna Dabovic.
– Det är deras storstjärnor, och i slutändan går mycket kring dem. Sedan har de många duktiga tjejer runtomkring, det är ett fantastiskt bra lag.
För Sveriges del handlar det om att återigen involvera så många spelare som möjligt offensivt.
– Precis som mot Lettland vill vi försöka få fyra, fem personer på tio poäng eller mer. Framförallt måste vi våga, och inte vara rädda, utan bara gå in och spela. Tänka att det bara är en match, säger Elin Eldebrink och fortsätter:
– Vi kan slå alla i en match. Spelar vi vårt bästa så är jag övertygad om att vi kommer vinna.
Hon får medhåll av Halvarsson.
– Vi ser inget hinder att vi inte ska fortsätta som vi spelade mot Lettland. Spelar vi så kan vi slå alla lag. Det gäller bara att alla är hundra procent med, säger hon.
Fakta

Kort om Serbien

Serbien är rankat åtta i världen och är en av favoriterna till EM-guldet.

Serberna vann EM-guld för fyra år sedan, och kom fyra 2013. Däremot åkte laget ut i gruppspelet förra året. De vann även OS-brons 2016.

Sverige har som bäst kommit sjua i EM. Det var 2013, då det tog slut mot Frankrike i kvartsfinalen.

Kvartsfinal mot Serbien: Torsdag, 20.30.

Eventuell semifinal: Lördag (tid oklar).

Eventuell final: Söndag, 20.30.

Eventuell bronsmatch: Söndag, 17.30.

Slutspelet avgörs i Belgrad i Serbien.

De sex främsta lagen i EM är direktkvalificerade till kvalet till OS 2020 i Tokyo. Samtliga semifinallag är klara för OS-kval.

Skulle Sverige förlora kvartsfinalen väntar placeringsmatch om en plats till OS-kvalet på lördag mot Ryssland eller Spanien.

Övriga EM-kvartsfinaler:

Ungern–Storbritannien

Spanien-Ryssland

Frankrike–Beligen

Gå till toppen