Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kina: Kolonial attityd till Hongkong

Storbritannien har uppmanat Peking att lyssna på Hongkongbornas oro. Nu replikerar Kina: Hongkong är inte längre en koloni.

Har Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt en "kolonial attityd"? Det anser i alla fall Kinas Londonambassadör. Arkivbild.Bild: Rui Vieira/AP/TT
Tre veckor av massprotester kulminerade i måndags, på årsdagen för Hongkongs överlämnande från Storbritannien till Kina, med att demonstranter stormade parlamentsbyggnaden och sprejade slagord på kammarens väggar.
Såväl Peking som Hongkongs politiska ledning har fokuserat på att fördöma lagbrotten. Storbritannien valde i stället att ta fasta på proteströrelsens krav på ett oberoende rättssystem, något som Fastlandskina tidigare har lovat att respektera.
– Vi står bakom folket i Hongkong och det kommer att få allvarliga konsekvenser om de juridiskt bindande avtalen inte respekteras, sade utrikesminister Jeremy Hunt i går till BBC.
Kommentarerna har inte landat väl hos Kommunistpartiet, och under onsdagen replikerade Kinas Londonambassadör i skarpa ordalag.
– Vissa verkar tro att Hongkong fortfarande är under brittiskt styre. De glömmer att Hongkong nu har återvänt till moderlandets famn, sade ambassadör Liu Xiaoming enligt Reuters, och tillade:
– Den här koloniala attityden hemsöker fortfarande tankarna hos vissa tjänstemän och politiker.
Storbritanniens utrikesdepartement har nu kallat upp ambassadören för att förklara att dennes uttalanden är ”opassande och oriktiga”, rapporterar BBC.
Fakta

Hongkong

Den tidigare brittiska kolonin Hongkong överlämnades till Kina 1997. Kommunistpartiet förklarade då att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong tillåts ha ett eget rättssystem och fler fri- och rättigheter än på fastlandet.

Peking ansvarar för Hongkongs försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har försök att inskränka Hongkongs oberoende mötts av protester. Under den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals för demokrati sedan Kommunistpartiet gett sig själv vetorätt över vilka kandidater som tillåts ställa upp i val i Hongkong.

De nuvarande protesterna, som tog fart den 9 juni, började med ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämning av brottslingar till Fastlandskina.

Gå till toppen