Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Virve Ivarsson: Makthavarna måste inse att deras klimatval spelar roll.

Dags att politikerna inser att det personliga är politiskt.Bild: Henrik Montgomery
Alla gäster på Expressens scen i Almedalen får i år en och samma fråga:
”Vad gör du i/åt klimatnödläget?”
Seth Wynes, forskare i hållbarhet vid Lunds universitet, har skrivit sitt mastersarbete om hur stor roll individens val spelar i klimatfrågan. Stor roll, menar han.
Majoriteten av FN:s klimatpanel IPCC:s scenarier där planeten lyckas hållas inom en säker temperatur förlitar sig på teknik som handlar om att karva ut och förvara koldioxid. Men den tekniken har inte prövats eller byggts ut och satsas allt på det kortet men tekniken inte visar sig vara tillräckligt effektiv är läget prekärt.
Kan däremot individers livsstil ändras på bred front blir inte planeten lika beroende av tekniken.
De viktigaste klimatvalen en individ kan göra är att föda färre barn, äta mindre kött- och mejeriprodukter, flyga mindre och undvika att äga en bil.
Det spelar däremot en försumbar roll om individen sopsorterar.
Psykologiska experiment visar att få människor agerar på varningssignaler i sin närmiljö om de inte ser andra agera. Och forskning visar att ett effektivt sätt att få allmänheten att ställa om är att övertyga personer som andra lyssnar på att ändra sitt beteende.
Men det kräver att makthavarna inser att deras svar spelar roll, och slutar svara som den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren:
”Jag har skaffat paraply.”
Annars kom det mest anmärkningsvärda svaret på Expressens Visbyscen från riksdagens talman Andreas Norlén (M). Han försöker välja tåget, förklarade han – men tydligen har riksdagen en resepolicy som gör det svårt.
Så visst spelar strukturer roll. Men det är hög tid att makthavarna inser att om planeten ska hållas på en hållbar temperatur spelar även deras val att inte utmana en resepolicy roll.
Gå till toppen