Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: En dag kanske vårt goda dricksvatten är borta

Åstorpsbon Ulf Mårtensson har funderingar kring dricksvattnet i kommunen.

Vattentäkten vid Magleby, Kvidingefältet är i riskzonen. Vattentäkten är en av Skånes bästa, kanske Sveriges bästa.
• Saltlagret vid Norra Vallgatan. Här ligger åtskilliga tusen ton. Enligt uppgift cirka 35000 ton. Sedan 2006 har denna ”skit” funnits på platsen. Det är Åstorps kommuns tjänstemän som godkänt placeringen.
Vad händer? Jo, saltet tränger längre och längre ner i marken. Och där nere i marken finns vårt dricksvatten, det måste saneras.
• Asfaltstillverkning, NCC mitt inne i Kvidingefältet sedan drygt 30 år. På området lagras även gammal asfalt som skall återvinnas.
Hur långt ner i marken har dessa föroreningar kommit? Och där nere i marken finns vårt dricksvatten. Det måste saneras.
• Soptippar. Fem stycken gamla sådana finns inom området. Det är soptippen från gamla Kvidinge kommun. Det är gamla soptippen från Stenqvist AB, Kvidinge. Tre andra soptippar med garanterat icke önskvärda sopor inom området.
Dessa soptippar är anmälda till miljökontoret sedan flera år tillbaka, men ingenting händer. Det skall saneras.
• Avloppsledning. I nutid vill Åstorps kommun och NSVA gräva ner överföringsledning för avloppsprojektet på åskanten avseende Högalid, Magleby och Mårtenstorp. Det är en avloppsledning för cirka 100 fastigheter på åskanten som skall grävas rakt genom vattentäktsområdet. Ledningens längd är 4,5 km, för att kopplas till Kvidinge reningsverk. Som redan har dålig kapacitet.
Även Klippans kommun tar sitt dricksvatten inom Kvidingefältet. Var skall Åstorp och Klippan ta sitt dricksvatten om det händer en förgiftning eller avloppsledningen läcker?
Skall det bli med tankbilar med vatten från Bolmensjön via vattenverket vid Ringsjön? Räcker vattnet till alla?
Ulf Mårtensson, boende i Magleby
Lantmästare
Gå till toppen