Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mopedbilen orsakar frustration i trafiken

De ser ut som små bilar, men är bara mopeder. Nu orsakar de köer i trafiken och utsätter föraren och medtrafikanterna för stora risker.
– Teknikutvecklingen går fort och lagstiftningen hinner inte med, säger Susanne Wallhagen på trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Det är ibland inte lätt att identifiera en mopedbil. Den kan se ut som en liten vanlig bil.Bild: Claudio Bresciani/TT
Mopedbilen är ett av de nyare fordonen i den svenska trafiken. De är mopeder som ser ut som små bilar. Föraren behöver bara mopedkörkort och ofta är det unga, orutinerade förare som sitter bakom ratten. Mopedbilen passar inte riktigt in i den svenska trafikmiljön.
Mopedbilen för inte köras på cykelbanor, utan bara på vanliga vägar med hastighetsbegränsning upp till 100 kilometer i timmen. Samtidigt får den inte köras fortare än 45 kilometer i timmen. I stadsmiljö kan den ofta följa med i trafikrytmen men utanför tätorterna blir det svårare.
– Det här fordonet skapar problem på ett annat sätt än en moped. Det bildas köer och det skapar frustration. Att andra känner att de måste om. Då kan man utsätta sig själv och andra för fara, säger Susanne Wallhagen, trafiksäkerhetsansvarig på NTF.
Samtidigt är mopedbilen ytterst osäker. Det finns inget krav på hjälm. Och för att hålla nere vikten under tillåtna 425 kilo är den framför allt gjord av aluminium och plast. Statistik från försäkringsbolaget If visar att antalet allvarliga olyckor med mopedbilar ökar.
– Olyckorna är ofta allvarliga, mopedbilen demoleras totalt och föraren blir inte sällan fastklämd, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.
– Grundproblemet är ändå lagstiftningen som säger att mopedbilen inte får väga mer än 425 kilo. Det gör att den inte kan göras säker och konsekvenserna av en kollision eller avåkning kan därför få katastrofala följder.
Söker ny inriktning
På initiativ av Trafikverket pågår nu ett arbete som handlar om mopedbilar och andra liknande fordon som fyrhjulingar och A-traktorer. I arbetet ingår representanter för branschen, polisen, NTF och andra som har ett intresse i frågan. Tanken är att ta fram en inriktning för hur man ska kunna göra trafiken med dessa fordon mer säker. Men förslag från gruppen väntas komma tidigast i höst.
Totalt finns nu i landet drygt 12 700 registrerade mopedbilar. De flesta i Stockholm, Göteborg och Västernorrland. Antalet nyregistreringar ligger konstant runt knappt 2 000 nya fordon per år.
– Nyregistreringen är relativt stabil, säger Niklas Kristoffersson, vd vid Moped- och motorcykelbranschens riksförbund.
Fakta

Mopedbil

+ Vad är en mopedbil?Mopedbilen ser ut som en liten bil, men klassas som moped klass I (EU-moped) och känns igen på den röda triangeln baktill. Den får gå i max 45 kilometer i timmen och får väga högst 425 kilo.

+ Vem får köra en mopedbil?Mopedbil får köras av den som är över 15 år och har AM-körkort, eller körkort med annan behörighet (A1, B, BE osv.). Likaså om du har förarbevis för moped klass I utfärdat före 1 oktober 2009 eller traktorkort utfärdat före 1 oktober 2009.

+ Vilka regler gäller?Mopedbilen ska köras på vägen och får inte köras på cykelbana. Fordonet ska vara registrerat och ha trafikförsäkring. Däremot ställs inga krav på besiktning. Till skillnad från moped klass I krävs inte att föraren har hjälm.

+ Vilka risker utsätter föraren sig för?Euro NCAP som utfört krocktester av mopedbilar säger att mopedbilen har en oacceptabelt hög risk för krockar och skador, även vid låga hastigheter. Mopedbilar har en svag kaross, sämre säkerhetsbälten och saknar eller har undermåliga versioner av krockkudde och stötdämpande zoner. Ändå körs mopedbilen i vanlig trafik och utsätts för risk att kollidera med en bil.

Källa: NTF, If

Gå till toppen