Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyamko Sabuni vill satsa på att elektrifiera Sveriges motorvägar

I sin Almedalsdebut gav hon också ett besked – om Jimmie Åkesson.
– Vi ska inte ska bilda regering med SD och vi ska inte förhandla med SD.

Nyamko Sabuni vill tillsätta en kommission som ska se till att svenska lastbilar kör på elvägar i framtiden.
Bild: Karl Melander
Liberalernas nya ledare Nyamko Sabuni gjorde ett överraskande utspel på sin första pressträff i Almedalen.
Hon vill tillsätta en kommission som ska samordna och sätta fart på elektrifieringen av svenska lastbilstransporter.
Sabuni hänvisade till att hon de senaste sex åren arbetat på teknikkonsultföretaget ÅF.
– Efter sex år på teknikkonsultbolag inser jag att det finns teknik och lösningar för flesta av världens utmaningar. Så också på klimatförändringar och dess effekter, sa hon.
Kommissionen ska ta fram en handlingsplan för att elektrifiera de mest trafikerade vägarna i Sverige. Det handlar både om elvägar – där fordonen får ström via vägbanan – och en massiv utbyggnad av laddstolpar.
Sabunis utspel kommer säkert att tas väl emot av både Stefan Löfven och andra partier. Men det visar att hon nu vill profilera sig på en sakpolitisk fråga – klimatet – och komma bort från striden som splittrar Liberalerna: synen på SD.
Tidigare har Sabuni skapat oro både bland sina socialliberala partivänner och Socialdemokraterna då hon öppnat för att förhandla med SD – men sen backat till hälften.
Därför skickade den uppmärksamma lunch som Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson åt gemensamt på tisdagen strålkastarljus mot Sabuni.
Kan hon liksom KD-ledaren sätta sig vid förhandlingsbordet med Jimmie Åkesson?
För Liberalerna är förhållandet till SD ett djupt sår som skär rakt igenom partiet.
I vintras ställde sig en majoritet av partiet bakom Jan Björklunds linje att stödja Stefan Löfvens rödgröna regering – för att undvika en Moderatledd regering som hade blivit beroende av stöd från SD.
Men när Liberalerna i förra veckan valde ny ledare efter Björklund vann "kravliberalernas" kandidat Nyamko Sabuni över "socialliberalen" Erik Ullenhag.
Den här interna striden är fortfarande hyperkänslig i partiet.
Häromdagen sa riksdagsledamoten Tina Acketoft – som var en av dem som tog öppen strid mot Sabuni just av rädsla för att hon ska öppna dörren till SD – till Sydsvenskan:
– Om vi sätter oss ner och förhandlar med SD, då kan jag inte med gott samvete stanna kvar i partiet.
Nu gav Nyamko Sabuni besked i Almedalen:
– Mitt besked är att vi inte ska bilda regering med SD och vi ska inte förhandla med SD.
Sabuni säger att hon vill hedra januariavtalet med S, MP och C - så länge Stefan Löfven lever upp till 73-punktavtalets liberala politik.
– Vi ska inte vara ängsliga. Vi ska hedra avtalet. Lever Löfven upp till avtalet ska vi följa det. Bryter han det ska vi inte vara rädda bryta det, sa Sabuni.
Vid lunchmötet i Stockholm diskuterade Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson sjukvård, energi – och invandring.
Efteråt bedyrade båda på Facebook att det varit givande diskussioner.
Sabuni har inga planer på att luncha med Åkesson.
– Låt Ebba Busch Thor leda sitt parti och testa de grejer hon vill. Och låt Nyamko Sabuni leda sitt parti, sa hon och tillade att hon tycker det är alldeles för mycket fokus på andras förhållande till SD i politiken.
För Jimmie Åkesson innebär mötet ett genombrott. Aldrig tidigare har någon partiledare diskuterat sakpolitik på tu man hand med honom. Nu kommer han ett steg närmare sin dröm om att SD ska bli en central spelare i ett konservativt block med SD, M och KD.
Lunchen innebär också att trycket ökar på Ulf Kristersson att göra som Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman uppmanat honom i Sydsvenskan: Gör som Ebba Busch Thor - öppna dörren för SD.
Nu gör Nyamko Sabuni klart att hon inte har för avsikt att ”göra en Ebba”.
Gå till toppen