Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spöken och mystik när Tjänsteanden kommer till Ingeborrarp

På lördag ges året sommarpjäs på Ingeborrarp. Selma Lagerlöfs berättelse ”Tjänsteanden” utforskar det goda och det onda i människan.

Medan Anders Appelholm och Magnus Abrahamsson spelar skomakarmästare och lärling spelar Felicia Campbell pjäsens berättare Selma Lagerlöf själv.Bild: Britt-Mari Olsson
När skomakarlärlingen Konstantin hittar en ”spiritus”, en klump förtrollad jord, på kyrkogården vet han inte om dess krafter kommer från Gud eller Djävulen. Han bryr sig inte heller för genom spiritusen tror han sig kunna finna sin lycka.
Men allt går inte som han vill och Konstantin börjar förändras.
Så sammanfattar Felicia Campbell årets sommarpjäs på Ingeborrarp.
– Det är en spännande pjäs med inslag av både mysticism och spökhistoria. Men i grunden handlar det om vem en människa egentligen är och vilka som är hennes goda och dåliga sidor, säger hon.
”Lagerlöfs text är väldigt mycket en ren berättelse. Jag har bearbetat texten för att få in fler repliker men Selmas berättarröst finns fortfarande kvar” säger Felicia Campbell. Med Anders Appelholm och Magnus Abrahamsson.Bild: Britt-Mari Olsson
Den som känner igen upplägget är inte fel ute. Sommarens pjäs ”Tjänsteanden” är en bearbetning av Selma Lagerlöfs berättelse med samma namn.
– Selma är ju inte från Ingeborrarp, men hon passar väl in i miljön. Vi har gjort mycket Lagerlöf tidigare, hon är alltid i ropet samtidigt som många av hennes noveller förtjänar att lyftas fram, säger Felicia Campbell.
Rollen som Konstantin spelas av Magnus Abrahamsson. I likhet med scenkollegan Anders Appelholm som spelar skomakarmästare Krus-Erik gjorde han sin scendebut bara häromåret.
Den enda teatererfarenheten som Anders Appelholm (t.v.) hade sen tidigare var en roll i ”Avslutning i Rynkaby skola” när hans barn var små. Här med Magnus Abrahamsson.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det var när vi gjorde Ödesdramat i Lemmeshult som vi började. Jag har varit med i styrelsen för Örkelljungas teaterförening tidigare så det var lite kul att prova på att stå på scenen själv, säger Magnus Abrahamsson.
Upplevelsen gav tydligen blodad tand, för båda är sedan dess ganska entusiastiska amatörskådespelare.
– Vi har väldigt roligt. Det är ju socialt också att komma hit, träffa de andra och ta en kopp kaffe, säger Anders Appelholm.
Anders Appelholm, Magnus Abrahamsson och Felicia CampbellBild: Britt-Mari Olsson
Nu är det förstås inte bara kaffedrickande utan en även en hel del annat som ska hinnas med på repetitionerna.
– Det är rätt mycket jobb att gå in i en annan människas värld. Att gå som han går och tala som han talar. Allt det vi gör kommer egentligen från Felicia som jobbar hårt med oss, säger Anders Appelholm.
– Jag tror Anders har lättare för det än jag. Jag måste hela tiden prova mig fram medan jag spelar. Men det är klart att jag känner att jag utvecklas, säger Magnus Abrahamsson.
På lördag är det dags. Har ni premiärnerver?
– Nä, man har ju varit med ett tag nu. Tjusningen med teater är ju att det händer här och nu, säger Magnus Abrahamsson.
– Inte just nu, men det blir nog lite pirrigt när folk dyker upp, säger Anders Appelholm.
Fakta

Tjänsteanden på Ingeborrarp

Pjäsen spelas bara på lördag den 6 juli.

Tid: 15 till 16.

Inträde 50 kronor. Det går bra att betala med Swish.

Gå till toppen