Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Underkänner återkrav efter anonymt tips

Individ- och familjenämnden i Landskrona baserade sina misstankar om bland annat urkundsförfalskning på ett anonymt tips. Det räcker inte, menar förvaltningsrätten som avslår nämndens ansökan om återkrav på över 140 000 kronor.

Förvaltningsrätten i Malmö avslår individ- och familjenämndens ansökan om att kräva tillbaka ekonomiskt stöd av en Landskronabo.Bild: Johan Nilsson/TT
I en ansökan hos förvaltningsrätten yrkar individ- och familjenämnden i Landskrona att en man ska betala tillbaka 140 867 kronor som han fått i ekonomiskt bistånd under delar av 2015 och 2016.
Mannen anses inte ha haft något behov av bistånd, utan ska ha lämnat in felaktiga uppgifter för att lura till sig pengar.
Misstanken ska ha uppkommit efter att nämnden fått in en anonym anmälan om att mannen inte bor på den adress som han har uppgett.
Mannen har kunnat visa upp både hyreskontrakt och kvitton på betald hyra, men nämnden var fortsatt misstänksam.
Mannen misstänks också för urkundsförfalskning efter en ansökan om ekonomiskt bistånd till umgängeskostnader.
Nämnden misstänker också att mannen har ljugit om sin arbetslöshet. Bland annat ska det ha kommit in en anonym anmälan om att mannen flera gånger har setts i byggarbetskläder.
Enligt mannen själv ska nämndens representanter personligen ha träffat hyresvärden i den bostad han tidigare hyrde. Vad gäller att gå klädd i arbetskläder påpekar han att det inte nödvändigtvis innebär att man arbetar och får lön.
Nämnden ska också vara väl medveten om att han har umgänge med sitt barn då mamman tidigare har varit föremål för en utredning av socialtjänsten.
Förvaltningsrätten gör bedömningen att individ- och familjenämnden i Landskrona lagt fram allt för svaga bevis mot mannen.
Utifrån den tillgängliga utredningen går det enligt rätten inte att dra slutsatsen att mannen har haft en inkomst. Inte heller är det bevisat att han har förfalskat handlingar eller att han har uppgett en felaktig bostadsadress.
Förvaltningsrätten avslår därför nämndens ansökan om återkrav.
Gå till toppen