Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vilhelm Blomgrens tid är nu

En genuint snäll grabb som vill alla väl. Och en manipulativ kille som siktar in sig på ritualmord. Vilhelm Blomgren står dubbelt upp inför sitt stora genombrott som skådespelare, med regissörerna Lukas Moodysson och Ari Aster bakom sig.

Skådespelaren Vilhelm Blomgren spelar huvudrollen i Moodysson-serien "Gösta" och har även en av rollerna i Ari Asters "Midsommar". "Det här är HBO:s första svenska serie och den ska gå i stora delar av Europa, och Lukas Moodysson regisserar. Jag har goda förutsättningar att få mitt genombrott, men jag känner mig ödmjuk inför det", säger han.Bild: Magnus Andersson/TT
Vilhelm Blomgren sitter på sin uteplats, omgiven av barnleksaker och jordgubbsplantor, och äter korvstroganoff. Han har precis kommit hem efter några intensiva dagar i Hollywood inför premiären av den nya skräckfilmen ”Midsommar”.
Dagar fyllda av internationell press, snabba frågor och en konstant rädsla för att avslöja mer än han får om den hyllade ”Hereditary”-regissören Ari Asters nya film. Att han förberett sig med att spana in andra kändissvenskar gav inte så mycket.
– Jag har sett många ”Late night”-shower med Alicia Vikander och Skarsgårdarna, där de säger ”We sing like 'Little frogs'...” och alla blir chockade. Jag trodde verkligen att det skulle vara så, men det var ganska intrikata frågor, berättar Vilhelm Blomgren.
Mycket talar för att 27-åringen från Gotland nu får sitt stora genombrott. Förutom rollen som Pelle i ”Midsommar” spelar han den snälle barnpsykologen Gösta i Lukas Moodyssons nya tv-serie med samma namn.
Vilhelm Blomgren sökte till ”Gösta”-produktionen precis efter att han gått ut scenskolan, och kom in sent i castingprocessen. Moodysson hade då hunnit ändra åldrarna för rollfigurerna och funderade även på att vända helt på könen. Men efter flera provfilmningar var Gösta utsedd.
– Lukas sade att jag fick rollen för att han tyckte att jag var genuint snäll, och att han inte hade hittat någon som var genuint snäll innan mig, berättar Vilhelm Blomgren och skrattar lite.
Göstas stora problem är att han ger för mycket av sig själv till andra människor. Förutom komiska situationer uppstår även problem i hans nära relationer. Vilhelm Blomgren kan känna igen sig i sin rollfigur, även om allting dras till sin spets i serien.
– Gösta drivs inte enbart av sin vilja att vara god och hjälpa andra människor, han drivs också lite av skuld. Det kan jag också känna att jag gör. Det är ett jobbigt bränsle för Gösta.
Rollen som Gösta ledde Vilhelm Blomgren vidare i karriären, till ”Midsommar”. Regissören Ari Aster hade sitt stora genombrott förra året med skräckfilmen ”Hereditary” och förväntningarna på hans nya film är höga.
Filmen har Sverigepremiär den 10 juli, tio dagar efter Moodysson-serien. Trots att Vilhelm Blomgren identifierar sig mer med den snälla Gösta än den charmige Pelle, ser han likheter mellan sina två rollfigurer.
– Gösta är genuint god, Pelle är genuin på ett annat sätt, säger han vagt.
Pelle kommer från en isolerad by i Hälsingland, även om de svenska sommarmiljöerna i det här fallet är inspelade i Ungern. Befolkningen lever i symbios med naturen och firar midsommar på ett extremt sätt.
– En visuellt vacker film, som samtidigt tenderar att blir det vidrigaste man har sett, säger Blomgren.
Pelle är charmig och manipulativ, och lockar med sina amerikanska vänner till midsommarfirandet med en baktanke: Ritualmord.
– Det är svårt att säga om han är ond. Alla de här människorna har en tro, som inte du eller jag identifierar oss med. Det är deras verklighet och att bli offrad på de här makabra sätten är en stor ära, att få bli en del av allt.
Vilhelm Blomgren växte upp på Gotland. En plats som han hyllade när han 2004 tävlade i Lilla Melodifestivalen med låten ”Min gröna ö”. Ungdomsåren präglades av folkmusik och spelmansstämmor. Under tonåren funderade han på att flytta till Stockholm, men stannade kvar och läste musikinriktning på gymnasiet. Därefter blev det Gotlands länsteater, sedan kom han in på scenskolan på första försöket.
– Jag är helt säker på att jag inte hade haft samma scenvana om jag hade pluggat på gymnasiet i Stockholm. Jag tror ofta att saker är möjliga när jag tar mig an dem, jag är väldigt glad för den inställningen.
Trots att karriären har börjat ta fart på allvar, har Vilhelm Blomgren även valt att tacka nej till en del uppdrag på senare tid. Hans dotter föddes i september förra året, och efter några månader i Småland och Ungern vill han stå på stadig fot i familjelivet.
– Det kändes inte rimligt, varken för mig eller för min familj, att jag skulle vara borta igen. Det var roliga jobb men jag känner att det finns andra saker att prioritera, säger han.
Gotlänningen är däremot tillbaka i rutan någon gång under vårvintern 2020, med en biroll i filmen ”Min pappa Marianne”, med Hedda Stiernstedt och Rolf Lassgård i huvudrollerna.
– Det är lite samma kille som jag spelar, snäll och charmig, säger Vilhelm Blomgren och skrattar.
Fakta

Vilhelm Blomgren

Vilhelm Blomgren föddes 1991 på Gotland och är nu bosatt i Stockholm.

Han spelade en liten roll i tv-serien "De dagar som blommorna blommar" som sändes i vintras. Nu är han aktuell med Lukas Moodyssons HBO-serie "Gösta" samt Ari Asters skräckdrama "Midsommar". Framöver syns han även i "Min pappa Marianne", med Hedda Stiernstedt och Rolf Lassgård i huvudrollerna.

Kollar på under sommaren: "Någonting som jag alltid kollar på och tänker mycket på är amerikanska 'The Office'. Det är så fruktansvärt bra. Det är ny visionär humor, även om serien har några år på nacken."

Lyssnar på under sommaren: "Jag lyssnar en hel del på podcasts, mycket om USA och politik."

Gå till toppen