Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Lööf vet var C hör hemma.

Lööf i Visby.Bild: Adam Ihse /TT
Centerpartiet har stängt dörren till en borgerlig regering, hävdade KD-ledaren Ebba Busch Thor på torsdagen. Liknande anklagelser har duggat tätt sedan regeringssamarbetet inleddes. C har skyllts för att ha spräckt alliansen, gått vilse politiskt …
Men den kritiken bekymrar inte partiledaren Annie Lööf.
"Vi vet var vi hör hemma", sade hon på partiets dag i Almedalen och beskrev C som en stark kraft i den liberala mitten. Flera gånger på torsdagsmorgonen betonade hon just att centerpolitiken är liberal.
På en presskonferens vid lunchtid var det mer traditionella C-tongångar. Lööf vill höja grundavdraget på landsbygden i nordvästra Sverige för att jämna ut de strukturella skillnaderna i kommunalskatt mellan gles- och tätbefolkade områden. Idag är det ofta de som betalar högst skatt på kommunal nivå som får sämst samhällsservice för pengarna, påpekade hon.
Men det bör inte glömmas att det gamla landsbygdspartiets strävan efter att sluta klyftorna mellan olika landsdelar i grund och botten också är liberal. Den handlar om att skapa likvärdiga förutsättningar för alla individer, oavsett om de bor i landsbygd eller stad. Eller utanförskapsområden, som Lööf nu nämner i sammanhanget.
Centerpartiet har djup förankring vid den liberala mittfåran och allianssamarbetet byggde på att övriga parter befann sig i något sånär samma härad. Men efter fjolårets val drog Moderaterna och Kristdemokraterna i väg och ändrade hållning till Sverigedemokraterna. Avståndet bekräftades åter när Busch Thor i veckan diskuterade politik vid en lunch med SD-ledaren Jimmie Åkesson.
"Det är inte en väg vi vill gå", sade Lööf i en kommentar till lunchen. Men Busch Thor kunde inte ens förstå den stora uppmärksamheten.
Så hamnar hon också fel i sin kritik:
När C stängde dörren var M och KD redan långt därifrån.
Gå till toppen