Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peab köper finsk konkurrent för tre miljarder

Det skånska byggbolaget Peab gör en mångmiljardaffär och köper det finska byggföretaget YIT:s asfalts- och beläggningsverksamhet. Genom uppköpet gör Peab en satsning på Danmark.
– Vi blir nummer tre i Danmark på asfaltsidan, säger Peabs vd Jesper Göransson.

Peabs VD Jesper Göransson skriver under överlåtelseavtalet kring YIT:s beläggningsverksamhet med YIT:s vd och koncernchef Kari Kauniskangas.Bild: JyriLaitinen.fi
Peab förvärvar YIT:s beläggnings- och ballastverksamhet i Norden. Affären innebär att Peab utökar sin närvaro i Sverige, Norge och Finland. Dessutom etablerar sig Peab som en helt ny aktör inom asfaltläggning i Danmark.
– Med danska mått blir vi ganska stora i Danmark. Och vi kommer in på den danska marknaden genom en verksamhet som vi gillar, säger Jesper Göransson.
YIT Danmark a/s har huvudkontor i Silkeborg och har i dagsläget nio asfaltverk i Danmark.
YIT är Finlands största byggbolag. Företaget utvecklar och bygger bostäder, kommersiella fastigheter och stadsområden.
Företaget har funnits i Sverige sedan trettio år och har här varit verksamt inom infrastrukturprojekt med fokus på grund- och anläggning, tunnel- och berg samt beläggning.
Beläggningsverksamheten tar nu Peab över. Det skånska byggbolaget får nu en helt marknadsledande position i Norden när det gäller asfaltsläggning och annan beläggningsverksamhet.
"Affären innebär också att industriverksamhetens betydelse för koncernen ökar samt att känsligheten för konjunktursvängningar minskar", skriver Peab i ett pressmeddelande.
– Det är viktigt i sämre tider, säger Jesper Göransson.
Innebär uppköpet att ni förbereder rationaliseringar?
– Det är inte tanken. Vi köper en befintlig marknadsledande organisation som kompletterar oss väl. Vi ska på ett klokt sätt integrera den nya verksamheten i vår koncern.
Hur har ni råd med en så här stor mångmiljardaffär?
– Vi har en årlig omsättning på 52 miljarder kronor. Vi har hög soliditet och låg skuldsättning. Det tillåter oss att vara expansiva, särskilt när en sådan här unik affär dyker upp.
Förbereder Peab ytterligare uppköp?
– Det får vi se. Vi ser på möjligheterna när de dyker upp.
Förvärvet av delar av YIT innebär att Peab får 1 700 nya medarbetare och tar över 200 grus- och stentäkter runt om i Norden. Peab blir ägare till ytterligare 63 asfaltverk.
Enligt Peab kostar köpet av YIT:s beläggningsverksamhet tre miljarder kronor. Affären ska vara fullt genomförd den 1 januari 2020 och blir nu föremål för en granskning av Konkurrensverket samt konkurrensmyndigheter i ytterligare tre länder.
Fakta

Peab har huvudkontor i skånska Förslöv

Peab är ett skånskt byggbolag med huvudkontor i Förslöv. Det finns större Peabkontor i Ängelholm, Malmö, Solna och Göteborg.

Peab har idag 15 000 anställda.

Peab har 130 kontor i Sverige, Norge och Finland. Inga i Danmark.

Gå till toppen