Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Träkonst i fokus hos Hemslöjden

Garn och textil får lämna plats för trä under Hemslöjden i Skånes sommarutställning. Totalt visar sex konsthantverkare och snidare sina verk i Landskrona.

Hemslöjdskonsulent Sofia Månsson håller upp ett av Beth Moens maffiga fat som huggits fram ur träet i ett stycke. I förgrunden syns Siri Knaevelsruds färgglada alster och Ylva Göranssons detaljrika karvsnitt.Bild: Matilda Ermeland
– Det var längesedan vi hade ett rent träslöjdstema, så det här är efterlängtat, berättar Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent i Skånes hemslöjdsförbund.
Utställningen invigdes i helgen med öppet hus för alla slöjdintresserade. Det hölls också föredrag om trä och täljning.
AnneLie Karlsson är egentligen möbelsnickare. Men ur sorgen efter att en skog försvunnit i ett kalhygge föddes de här figurerna.Bild: Matilda Ermeland
– Det var jättekul att se så många här. Varenda stol var upptagen och ung som gammal satt och täljde, berättar Sofia Månsson.
Under sommaren kommer det att hållas fler möjligheter att tälja och inspireras. Bland annat bjuder Hemslöjden in till täljkafé den 20 juli.
– De senaste åren är det stickning som har varit den stora grejen, men täljningen kommer allt mer. Till exempel är det jättestort att tälja skedar just nu, säger Sofia Månsson.
Att Eva Hedberg är intresserad av människors kroppsspråk syns i de snidade figurerna som just nu visas på Hemslöjden i Landskrona.Bild: Matilda Ermeland
Totalt ställer sex träsnidare ut i Hemslöjdens lokaler i Landskrona under sommaren.
Konsthantverkare Eva Hedberg och snickarmästarna AnneLie Karlsson och Beth Moen är alla välkända namn inom träslöjden.
Något mindre uppmärksammade är konsthantverkare Nina Pommerenke, slöjdare och möbelsnickare Siri Knaevelsrud och slöjdare Ylva Göransson.
– Det är en trevlig blandning av stora och små verk, såväl som traditionellt och färgglatt, säger Sofia Månsson.
Gå till toppen