Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Vintage och lånat, reko och eko.

Per Bolund (MP). I egna kläder?Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Orden må vara lån, men uppenbarligen är det i egna kläder politikerna gått ut på Almedalsscenen. Åtminstone hade ingen svidat sig i klädkammaren intill scenen då jag var där häromdagen. Inte ens Per Bolund (MP) som i sitt tal nämnde att svenskar köper ett nytt plagg i veckan och tyckte vi ska hyra mer.
Däremot hade en del moderatorskolleger lånat jobbstass i #almedalsgarderoben. Och inte bara de, Svensk Handels klädutlåning i Visby är öppen för alla. Handlare har donerat plagg – i hållbara stoff – som när veckan är över säljs till högstbjudande.
Hållbart, och därmed i linje med årets politikervecka – från närproducerad rödbetssmoothie till veganmackor – och temat för en stor del av veckans evenemang.
Enligt FN:s klimatpanel har vi tio år på oss att lägga om livsstilen. Sluta skaffa fler billiga plagg i tveksamma material till en överfull garderob; köpa dyrare och bättre eller använt, byta eller låna. Skära ner på köttätandet. Tänka igenom resande och konsumtion och sopsortering. Äta upp. Maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan och en tredjedel av all mat som produceras slängs.
Behöver vi ändra vår vardag? Ja. Medan politikerna vågar fatta de djärva beslut som krävs – förändringar på samhällsnivå.
Att låna sviden för Almedalsscenen är bara en gest, visst. Men lite stilig.
Gå till toppen