Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Andersson stod upp i vinden i Visby.

Magdalena Andersson på fredagen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Vinden tog i på fredagen i Visby. Symboliskt, kunde det tyckas. I Almedalen var det dags för Socialdemokraterna som rivs av interna stormar.
I partiledaren Stefan Löfvens frånvaro var det finansminister Magdalena Andersson som företrädde partiet. Sammanhållning och jämlikhet var hennes tema. "Hela Sverige ska leva och växa", stod det på partiets affischer.
Det framstod som ett lån av centerretorik, men Socialdemokraternas utmaning stannar inte vid att sluta klyftor mellan stad och landsbygd. Andersson och hennes partikamrater måste därutöver hålla samman både arbetarrörelsen och regeringssamarbetet.
Valresultatet blev knappast idealiskt för något parti, konstaterade Andersson på morgonen. Trots att flera utropade sig till segrare på valnatten är frågan i efterhand om det fanns någon verklig vinnare. Visst kunde Socialdemokraterna till slut bilda regering tillsammans med Miljöpartiet, men bara genom att avstå från att driva delar av sin politik. Genom 73-punktsöverenskommelsen kommer Andersson istället att vara med och förverkliga centrala delar av Centerpartiets och Liberalernas vallöften.
"Så här gör vi i Sverige när det verkligen gäller", förklarade hon.
Men alla låter sig inte övertygas. De politiska planerna väcker upprörda känslor inom såväl LO som Socialdemokraternas vänsterfalang.
Reformeringen av anställningsskyddet är svårsmält för fackförbunden inom LO-kollektivet. Därtill gnisslas det tänder inom delar av partiet över att värnskatten ska slopas. Förändringen är på sin plats eftersom denna extra taxering på de högsta inkomsterna snarare har levt kvar av symboliska än samhällsekonomiska skäl. Men vissa finner det ändå ideologiskt svårsmält att skatterna sänks för dem som tjänar mest.
Reformen ska genomföras, försäkrade Andersson på fredagen, men hon underströk att det inte kommer att bli hennes roligaste dag på jobbet.
Kontrasten var tydlig till Centerledaren Annie Lööf som på torsdagen ställde sig bakom 73-punktsöverenskommelsen utan någon reservation. Men så befinner sig Andersson också i ett annat läge. Hon leder själv en särskild grupp som arbetar för att stärka samarbetet mellan S och LO. Andelen LO-medlemmar som stöder S har minskat väsentligt på senare år och ett av målen för mandatperioden är att vända trenden.
Fackföreningarna står också på gästlistan – liksom stat, kommuner, regioner och landsting – till den välfärdskommission som Andersson aviserade vid en presskonferens på fredagen. Tillsammans ska deltagarna finna metoder att stärka välfärden inför utmaningarna som följer med en åldrande befolkning.
"Det handlar om att arbeta så effektivt som möjligt med de resurser vi har", förklarade Andersson.
Detsamma hade kunnat sägas om regeringssamarbetet.
Uppgörelsen mellan S, MP, C och L blir inte enkel för någon av parterna att förverkliga, men företrädare för samtliga fyra partier har under veckan försäkrat att samarbetet åtminstone hittills går bra.
Såtillvida intog Magdalena Andersson trots allt Almedalen med vinden i ryggen.
Gå till toppen