Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hästgård i Ängelholm isolerad efter kvarka-utbrott

En häst på en hästgård i Ängelholms kommun har konstaterats ha förkylningssjukdomen kvarka och flera andra hästar ska ha visat samma symptom. Gården är nu isolerad.

Kvarka smittar främst vid noskontakt med andra hästar.Bild: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Kvarka är en förkylningssjukdom som främst drabbar hästar och är smittsam, främst vid noskontakt med andra hästar.
Den hästägare som, vanligen via en veterinär, får sjukdomen konstaterad på en eller flera hästar, är skyldig att rapportera detta till länsstyrelsen.
– Däremot så kan vi från länsstyrelsens sida inte ställa några krav på vad djurägaren ska göra, utan åtgärderna beslutas oftast av veterinären i samråd med djurägaren, säger Charlotta Kamaterou, som är länsveterinär vid länsstyrelsen i Skåne.
Däremot håller länsstyrelsen kontakt med veterinären, för att kontrollera att de gårdar som drabbas av kvarka isoleras, vilket nu har skett i det aktuella fallet på gården i Ängelholm.
Det innebär att hästarna där inte får ha kontakt med andra hästar.
– Däremot går det bra att rida i skogen och liknande, men för att exempelvis få delta i tävlingar så finns det regler för hur lång tid det ska ha gått efter att hästen har slutat visa symptom och det brukar vara minst tre veckor som gäller, säger Charlotta Kamaterou.
Hur lång tid det tar för en gård att bli av med kvarka beror på hur många djur som smittas och om de smittas i omlott eller samtidigt.
Hur många fall av kvarka som uppstår varje år finns det enligt Charlotta Kamaterou ingen statistik över.
– Men vi har ett par fall varje år och tanken med anmälningsplikten är bland annat att vi ska hålla koll så att sjukdomen inte ökar, säger hon.
Gå till toppen