Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hultqvist ovetande om ryss-ja i Europarådet

Socialdemokraterna röstade som enda svenska parti för att Ryssland åter ska få delta i Europarådets arbete. Men inför omröstningen var det ingen som nämnde detta för försvarsminister Peter Hultqvist (S), rapporterar Altinget.

Försvarsminister Peter Hultqvist fick inget veta innan S röstade ja till att låta Ryssland delta i Europarådets arbete igen. Arkivbild.Bild: Ulf Palm/TT
För knappt två veckor sedan återfick Ryssland via en omröstning sin rösträtt i Europarådets parlamentariska församling (PACE). Av de svenska ledamöterna var det endast en, en socialdemokrat, som röstade ja, vilket väckte frän kritik från de andra partierna.
Den ryska rösträtten drogs in med anledning av annekteringen av Krimhalvön 2014.
I ett anförande i Almedalen markerar försvarsminister Hultqvist mot Ryssland och för svensk solidaritet med Ukraina och Georgien, rapporterar politiksajten Altinget. Sedan kommenterade han omröstningen i Europarådet:
– Jag fick reda på detta via media. Men det ska inte löna sig att bryta mot internationell rätt.
Socialdemokraterna har två ledamöter i den svenska delegationen, men endast en S-röst lades i omröstningen, av suppleanten och tillika riksdagsledamoten Ola Möller. Altinget har träffat Möller i Almedalen och begärt en kommentar, men denne har sagt nej till detta och hänvisat till sin kollega, den ordinarie ledamoten Carina Ohlsson.
I en intervju med TT i samband med omröstningen sade Ohlsson att beslutet föregicks av diskussioner på högre nivå inom S och inom partigruppen i PACE.
Hon sade att man ansåg att det var ett konstruktivt förslag efter fem års låsningar och att det skapar möjlighet att möta ryska representanter i diskussioner.
Fakta

Europarådet

Europarådet är ett mellanstatligt samarbetsorgan som inriktar sig på frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, med Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna som rättesnöre. Det grundades 1949 och är baserat i franska Strasbourg.

I dag har rådet totalt 47 medlemsstater, inklusive samtliga EU-medlemmar och länder österut som Ryssland, Turkiet, Ukraina, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Flera utomeuropeiska stater har observatörsstatus.

Europarådet har en parlamentarisk församling (PACE) med 324 ordinarie ledamöter, samt lika många suppleanter, som väljs in från respektive medlemsstats parlament. Sverige har 6 ordinarie ledamöter.

En annan del av organisationen är Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Europarådets beslutsfattande ministerkommitté består av medlemsstaternas utrikesministrar, som bistås av expertgrupper. Kommitténs ordförandeskap roteras mellan medlemmarna på halvårsbasis.

Norges tidigare statsminister Thorbjørn Jagland är inne på sin andra mandatperiod som Europarådets generalsekreterare. I oktober lämnar han över ämbetet till den kroatiska ministern Marija Pejcinovic Buric.

Källa: Europarådets hemsida, NE, med flera

Gå till toppen