Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Helsingborg har nu fullt med dårar på sparkcyklar

En klar majoritet av de som använder elsparkcykel har inget vett i skallen när de far fram i stan, menar insändarskribenten.Bild: Tom Wall
I en artikel i måndagens HD radades alla problem elsparkcykeln, leksaken för barn i alla åldrar, medfört på den dryga månad som gått sedan uthyrning av 200 sådana introducerades i Helsingborg. För mig som arbetar i Malmö och där cyklar till mitt jobb kom problemen i Helsingborg minst av allt som en överraskning.
I Malmö har man kunnat studera det hela våren sedan introduktionen där. Facit efter 1 månad i Helsingborg är: En dödsolycka och flera andra olyckor med varierande personskador som följd. I lördags blev en 87-årig kvinna med rullator nedmejad på ett övergångsställe varpå brottslingen som körde och lekte smet från platsen.
Lägg till detta alla andra olägenheter dessa ”fordon” fört med sig för stadens invånare det vill säga att de ställs eller dumpas precis var som helst, gärna mitt på trottoarer eller cykelbanor. Detta till fara för i synnerhet synskadade och andra med olika funktionshinder. En klar majoritet av de som använder dem har inget vett i skallen när de far fram i stan. Den härliga strandpromenaden förbi Gröningen har blivit en plats man nu helst undviker. Fullt av dårar på sparkcyklar kryssar där fram i hög fart mitt bland alla gående.
Dessutom har företaget som placerar ut ”fordonen” på ett antal punkter inte levt upp till vad de lovat i avtal med staden. Med full vetskap om alla ovanstående problem säger stadens trafikchef Oscar Grönvall så här: ”Vi tycker inte att problemen varit så stora som vi befarade”. Va! Vad var det egentligen man befarade den första månaden? Hur många fler omkomna och allvarligt skadade? Och om man nu befarade ännu större problem, varför tillät man då att elsparkcyklarna placerades ut?
Finns det någon lagom att man måste låta oseriösa företagare härja fritt?
I stadens omvittnade policy av förskönande av verkligheten med propagandister och ”storytellers” heter det förstås något i stil med ”elsparkcykeln är ett naturligt inslag i vårt urbana cityscape, fordonet för dig som vill någonstans”.
I verkligheten är trafiksituationen redan utan dessa tillräckligt komplicerad med trafikanter av olika slag som ska samsas, ibland på samma utrymmen. Vissa idéer är helt enkelt bara för dumma för att realiseras, idén att placera ut elsparkcyklar för barn i alla åldrar att missbruka och sedan dumpa var som helst är definitivt en sådan.
På ren skånska: Bort med möget!

Bengt

Helsingborg
Gå till toppen