Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är nya förskolan vid Brogårda på gång

På fredagsförmiddagen togs det första spadtaget på bygget som ska ge Brogårda en ny och större förskola. Barnen från förskolan var på plats för att se så att allt gick rätt till.

Barnen från Brogårda förskola inledde spadtagsceremonin med att sjunga för politiker, projektledare och andra dignitärer.Bild: Jakob Thorell
Det var strålande solsken över Bjuv när barn från Brogårdaskolans förskola kom för att hjälpa till med att ta det första spadtaget på det som ska bli deras nya lokaler. En del av dem grävde faktiskt på som om det gällde att få nya förskolan klar samma dag.
Innan man fattade tag i de gyllene spadarna hann kommunstyrelsens vice ordförande Christer Landin (S) hålla ett kort tal om den satsning på framtiden den nya förskolan innebär.
– Det här ska bli ett ställe man gärna vill gå till när mamma och pappa arbetar och där man kan lära känna och ha roligt med nya kompisar, sa han bland annat.
Joakim Strid från HA byggnads AB och kommunstyrelsens Christer Landin fick hjälp av barnen att ta det officiella första spadtaget. Därefter tog barnen de inofficiella andra, tredje och fjärde spadtagen på eget bevåg.Bild: Jakob Thorell
Barnen passade också på att lämna över sin önskelista på vad den nya förskolan ska innehålla till Dan Arvidsson, kommunens projektledare för bygget. Det mesta handlade om roliga leksaker och bra papper att rita på, men vid punkt 10 spärrade han upp ögonen något.
– Det mesta går nog att ordna ganska lätt, men en egen regnbåge kanske blir lite knepigt, sa Dan Arvidsson med ett skratt.
Ceremonin avslutades med ett tårtkalas i solskenet.
Nicole Rosenlund och Alicia Johansson lät sig väl smaka av tårtan efter grävandet.Bild: Jakob Thorell
Själva förskolebygget handlar om att den redan befintliga byggnaden på 296 kvadratmeter som ligger på baksidan av gamla Brogårdaskolan ska byggas ut med ytterligare 1 230 kvadratmeter.
– Det betyder att vi får plats med sex olika avdelningar med ungefär femton barn i varje, säger Christer Landin.
Det är platser som kommer att gå åt ganska direkt, tror han.
– Vi har ju redan en förskola här som ska få plats, liksom paviljonger både här och vid gamla sjukhuset. Dessutom färdigställdes det 54 nya bostäder här i området ganska nyligen, så här är ett hårt tryck, säger han.
Christer Landin, Dan Arvidsson och Joakim Strid studerar noga barnens önskemål för sin nya förskola.Bild: Jakob Thorell
Ungefär 35 miljoner kronor kostar den nya förskolan som får namnet Brogårdaskolans förskola, precis som förskolan den ska ersätta Om inga konstigheter inträffar ska den stå klar om ungefär ett år.
– Det är förstås mycket pengar, men det är nödvändigt om vi vill bli en attraktiv kommun som folk gärna vill flytta till. Det går inte att spara sig fram till ett sådant mål, säger Christer Landin.
Det mesta på barnens önskelista går säkert att ordna relativt enkelt.Bild: Jakob Thorell
Läs också Bråttom med ny förskola vid Brogårda
Gå till toppen