Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polacker i slavliknande tillvaro i England

En domstol i Birmingham har dömt ytterligare tre polacker till fängelse för att ha fört hundratals landsmän till Storbritannien under falska löften om välbetalda jobb och ett bättre liv. I själva verket tvingades offren leva under hot, misshandel och slavliknande förhållanden.

En domstol i Birmingham har dömt åtta polacker till fängelse för att ha fört hundratals landsmän till Storbritannien under falska löften om jobb och ett bättre liv. I själva verket tvingades de leva i slavliknande förhållanden.
Därmed har totalt åtta polska medborgare, fem män och tre kvinnor, dömts i härvan. De ska avtjäna mellan tre och elva års fängelse.
”Det här är det största åtalet om modern slaveri i sitt slag i Storbritannien och kanske i Europa”, har Mark Paul vid polisen i West Midlands skrivit i ett uttalande.
De totalt omkring 400 offren – varav många var hemlösa, missbrukare eller på annat sätt socialt utsatta i Polen – bussades till Storbritannien. De bodde under usla förhållanden och fick emellanåt så lite som motsvarande knappt 120 kronor i veckan att leva på medan de under hot och misshandel tvingades arbeta många timmar per dygn.
Enligt BBC har medlemmarna i ligan däremot dragit in motsvarande nära 24 miljoner kronor på verksamheten mellan juni 2012 och oktober 2017 och levt ett liv i lyx.
”Ligan inte bara stal offrens pengar utan tog ifrån dem deras frihet, och använde hot och våld för att trakassera dem och kontrollera deras liv”, enligt Mark Paul.
Gå till toppen