Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polis såg honom slå mot polis — frias av domstol

Mannen stod åtalad för att ha försökt slå en polis, samt för att ha gjort våldsamt motstånd. Tingsrätten friar mannen på båda punkterna.

Då det inte är ställt bortom rimligt tvivel att mannen måttat ett slag mot polisen frias han av Lunds tingsrätt.Bild: Arkiv: Leif Å Andersson
Händelsen utspelade sig under Landskronafestivalen 2018:s sista dag. Mannen, en Landskronabo i 50-årsåldern, befann sig på Rådhustorget tillsammans med några vänner.
När en av mannens vänner avvisades från karnevalsområdet av ordningsvakt följde mannen efter.
Två poliser uppmärksammade det hela och gick fram för att bistå ordningsvakterna.
Enligt en av polismännen ska den nu frikända mannen då ha blivit aggressiv och höjt högerarmen för att slå polismannens kollega.
Polismannen berättar hur han då tog tag om mannens midja för att förhindra slaget.
De båda poliserna fick sedan ner mannen på marken. Där ska mannen ha ålat sig och vägrat räcka fram händerna.
Mannen berättar i förhör hur han plockade fram sin mobiltelefon för att filma händelseförloppet. För att se bättre ska han ha sträckt sig efter sina glasögon som han hade på huvudet.
Han ska då ha blivit påhoppad bakifrån. När han insåg att det var poliser ska han ha lagt sig ner på marken.
Han hade armarna under kroppen för att skydda sig mot den hårda marken. Han tog fram dem när det blev tal om handfängsel. Något motstånd ska han inte ha gjort.
Då mannens och polisernas berättelser skiljer sig åt anser tingsrätten att det inte går att säkerställa vad som verkligen hände.
Man konstaterar att det är fullt möjligt att mannen bara höjde handen för att nå sina glasögon. Att mannen hade armarna under kroppen när han lades ner på marken kan också förklaras med att han försökte skydda sina revben, som tidigare varit skadade.
Lunds tingsrätt väljer därför att fria mannen.
Gå till toppen