Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gerhardsson: ”Precis max i glädje”

Det blev ett VM-brons i Peter Gerhardssons första mästerskap. Inte ens ett guld hade kunnat göra honom lyckligare. – Jag tror inte att det finns en nivå till på den här glädjen, säger Sveriges förbundskapten.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson jublar med laget efter segern i lördagens VM-bronsmatch i mot England i Nice.Bild: Janerik Henriksson/TT
I två år har Peter Gerhardsson format sitt fotbollslandslag. På lördagen kom resultatet: ett VM-brons efter seger mot världstrean England med 2–1.
Rufsig i håret, segerrusig och framför allt väldigt, väldigt glad, promenerade han in i presskonferenssalen och sade:
– Det känns naturligtvis fantastiskt bra. Den största glädjen, det är ibland att man får se alla glada människor runtomkring. Det blir en sådan eufori i känslor, vilket gör att... nej, jag kan inte tänka mig att jag kan känna mig gladare än när slutsignalen gick och allt som hände.
Sedan 59-åringen tog över hösten 2017 har han byggt ett landslag som tagit över den starka defensiv som under Pia Sundhage gav OS-silver 2016, men kryddat den med fler passningar inom laget, snabbare omställningar och ännu hårdare press över hela banan.
Men i bronsmatchen mot England, där Gerhardsson tvingades till tre byten (Fridolina Rolfö, Kosovare Asllani, Nathalie Björn), blev det till slut inte taktisk smartness utan elva vinnarskallar, som vägrade förlora, som blev avgörande.
– Det vi tar fram i andra halvlek, det är att vi kämpar och jobbar oerhört hårt. Jag fick en känsla att det var en gammal boxningsmatch, där man hängde på ringhörnet. Man ska stå de här 15 ronderna och sedan vinner man på poäng, säger Gerhardsson.
Sverige stod pall och fick ett VM-brons som belöning. Peter Gerhardsson kunde inte tänka sig något bättre.
– Även om man hade vunnit guld … jag tror inte att det finns en nivå till på den här glädjen. Det här var precis max i glädje. Och den kommer att fortsätta ett par, tre dagar till. Sedan kommer man kanske att landa.
Gå till toppen