Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenskt VM-brons efter stor dramatik

Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson gjorde målen. Nilla Fischers skalle räddade på mållinjen. Sverige vann mot England med 2–1 och är VM-bronsmedaljör för tredje gången i historien.

Bild: JEAN-PAUL PELISSIER
Förbundskapten Peter Gerhardsson sade tidigt under VM att Sverige var i Frankrike för att vinna sin sista match i mästerskapet.
På ett gassande hett Allianz Riviera i Nice uppnåddes målet efter en osedvanligt tapper insats från ett landslag som blev mer och mer stukat för varje minut som gick av bronsmatchen mot England.
Sverige inledde överlägset starkast, med ett djupledsspel som satte England i samma problem som kvartsfinalmotståndaren Tyskland tidigare hade fått uppleva.
Sofia Jakobsson sprang på allt och skulle få utdelning så småningom.
Men först: Kosovare Asllani.
Mittfältsstjärnan, som åkte på en sådan otäck smäll mot huvudet i semifinalen, kunde till slut starta mot England. Efter elva minuter gav hon Sverige ledningen.
Fridolina Rolfös inlägg hittade ingen svensk spelare men det spelade mindre roll när Alex Greenwood i stället för att rensa sparkade bollen rakt i famnen på Asllani som tryckte in 1–0 via målvakten Carly Telford och höger stolpe.
Sofia Jakobsson fick sedan se Telford rädda via stolpen en gång, innan den evigt springande svenska yttern fick en till chans sex minuter senare. Efter ett väggspel med Stina Blackstenius fick Jakobsson bollen med fart in i straffområdet. Den här gången gav hon inte Telford en chans och hennes skruvade högerskott rundade både målvakten och försvarare innan den hittade nätet.
Sverige dominerade, hade kontroll och skapade mycket. Men det skulle bli motigt. Rejält motigt.
Först fick Fridolina Rolfö, som missade semifinalen på grund av avstängning, kliva av skadad (Lina Hurtig ersatte). Sedan reducerade Fran Kirby minuten därpå. Även om Sverige kunde glädja sig åt att Ellen Whites mål kort därefter dömdes bort för hands, skulle det bli än tyngre.
I paus tvingades Kosovare Asllani också byta, in kom Julia Zigiotti Olme, och i den 72:a minuten var det Nathalie Björn som inte höll för vidare spel.
Amanda Ilestedt in, Sverige gick över till fembackslinje och plötsligt var taktiken bara denna: freda målet, försvara ledningen, ta hem VM-bronset.
Det gjorde Sverige. Även om det var otroligt nära att England fick in en kvittering i slutminuterna.
Ett skott från nära håll, mitt i straffområdet, passerade alla svenska spelare inklusive Hedvig Lindahl och gick i full fart mot mål.
Alla spelare utom en, vill säga.
Kvar på mållinjen stod Nilla Fischer. Och med sin sista nick i ett VM skallade hon bollen all världens väg. Och VM-bronset till Sverige.
Läs direktrapporteringen från matchen här:
Gå till toppen