Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunens ansvar för skolplikten är stort

– I Sverige har vi skolplikt, för vi vill att barn ska gå i skolan också när föräldrarna inte vill att barnen ska gå i skolan. Och kommunerna ska se till att barnen går i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Jag blir upprörd när jag läser det här, säger Anna Ekström om tidningens artiklar om barnen i Ystadsfamiljen.
Kommunens egen genomgång visar att det knappt gjordes något alls för att få barnen att komma till skolan under de första två åren, när barnen fortfarande inte ansågs vistas utomlands och därför hade skolplikt.
Utbildningsministern kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger generellt:
– Ett av skälen till att vi har skolplikt är att vi låter barnens rätt till utbildning gå före föräldrarnas rätt att bestämma över sina barn. Kommunen har i uppgift att säkerställa det.
Jämfört med andra länder är skolplikten stark i Sverige. Förra året skärpte regeringen skolans och rektorns ansvar för att upprätthålla skolplikten. Om en elev har upprepad frånvaro ska rektorn se till att frånvaron skyndsamt utreds, oavsett om det är ogiltig eller giltig frånvaro. Vad som är "skyndsamt" specificeras inte, men enligt Skolverkets riktlinjer ska skolan helst kontakta vårdnadshavarna samma dag som en elev är ogiltigt frånvarande.
Det är också hemkommunens ansvar att vara spindeln i nätet om flera myndigheter är inblandade.
– Om det finns varningssignaler ska man inte bara dokumentera utan också agera, säger Anna Ekström.
Gå till toppen