Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Roddförbundet ändrade kurs

Det blir inga VM-tävlingar i rodd i Örkelljunga, åtminstone inte år 2021. Svenska roddförbundet gjorde oväntat helt om när det gäller svenskt värdskap för tävlingarna.

Ungdomar från Hallands roddarklubb på invigningen av Hjälmsjö Arena. (Arkivbild)Bild: Annsofie Wieland
Det var efter en extra mötesstämma som Svenska roddförbundet meddelade sitt beslut. Förbundet vill inte att projektgruppen i Örkelljunga ska gå vidare med sin ansökan om värdskap för World Rowing Master Regatta (WRMR) som ska hållas 2021.
Beslutet togs efter en omröstning där Sveriges roddklubbar var med och röstade. Resultatet av omröstningen blev att man inte vill att Sverige ska söka arrangemanget överhuvudtaget.
Som största roddtävling i världen brukar WRMR ha omkring 2 500 deltagare. Om man till den siffran lägger medresenärer och publik står det klart att värdskapet skulle ha betytt mycket ur turistsynpunkt inte bara för Örkelljunga utan även för grannkommunerna.
Projektgruppen i Örkelljunga var i stort sett klara med sin ansökan och hade skaffat fullständiga ekonomiska garantier när beskedet kom. Svenska roddförbundet, som hela tiden varit positiva till svenskt värdskap, har inte lämnat något skäl till sitt beslut.
Kommunalråd Christian Larsson (M).Bild: Tom Wall
Kommunalrådet Christian Larsson (M) är besviken över det negativa beskedet.
– Det är tråkigt. Projektet med att få hit tävlingen har pågått en längre tid och väldigt många har engagerat sig. Många, även jag, har sett fram emot att ha tävlingarna här. Varför förbundet ändrade uppfattning skulle jag gärna vilja veta, säger han.
Nu hoppas han att man istället hittar andra arrangemang för Hjälmsjö Arena.
– Vi får sätta oss ner och summera läget. Sen får vi se om vi kanske kan rikta in oss på något annat mästerskap i framtiden, säger Christian Larsson.
Gå till toppen