Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Afghanska rivaler samtalar i Qatar

Bittra fiender möts för fredssamtal i Doha. För tredje gången sitter talibanerna ner för förhandlingar med afghanska ledare.

Talibanernas högsta politiska ledare Abdul Ghani Baradar och andra talibaner samtalar med reportrar under fredssamtalen i ryska Moskva i maj. Arkivbild.Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Både säkerheten och insatserna är höga när afghanska ledare möter talibaner i Qatars huvudstad Doha på söndagen.
I ett försök att få ett slut på det 18 år långa kriget som plågat Afghanistan samtalar politiker, aktivister, journalister och medlemmar från det afghanska civilsamhället med talibanska representanter.
Qatar och Tyskland har samverkat för att få till stånd det två dagar långa mötet, som hålls i samband med de pågående fredssamtalen mellan talibanerna och USA.
– Några av de smartaste hjärnorna från det afghanska samhället är samlade runt bordet i dag, sade Markus Potzel, Tysklands särskilda sändebud för Afghanistan och Pakistan, när han öppnade mötet.
– Var och en av er har en unik möjlighet och ett unikt ansvar att hitta vägar för att vända en våldsam konfrontation till en fredlig diskussion, fortsatte han och vände sig direkt till deltagarna.
Talibanernas krav för att delta i samtalen var att de inte skulle behöva sitta ner vid samma bord som den väststödda afghanska regeringen med president Ashraf Ghani i spetsen. Anledningen uppges vara att fredssamtal med regeringen skulle kunna påverka moralen hos talibanerna på slagfältet, skriver al-Jazira.
Söndagens sammankomst är det tredje liknande mötet, efter sessioner i Moskva i februari och maj. Samtidigt som samtalen beskrivs som historiska, är det oklart om de kommer att resultera i några faktiska lösningar.
Samma helg som det intraafghanska mötet i Doha har Afghanistan skakats av flera blodiga dåd, senast på söndagen då en talibansk bilbomb dödade flertalet personer och skadade närmare 200 i provinsen Ghazni.
Gå till toppen