Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Alla tiders teater återvänder till Krapperup

2017 gick Sommarteater på Krapperup i konkurs. Två år senare har de hämtat sig och den 12 juli har Alla tiders teater premiär med sin nya föreställning ”Naturen vet”.

Martha Vestin, regissör i Alla tiders teater, och Kjell-Åke Persson, ensemblens äldste skådespelare.Bild: Moa Dahlin
Nästan två år efter konkursen är teatergruppen tillbaka på Krapperup med det nya namnet Alla tiders teater. Om några dagar har de premiär för föreställningen ”Naturen vet”. Marianne Carlberg är dramaturg och scenograf, och är den som kom på konceptet bakom föreställningen.
– Den handlar om att vi inte ska se naturen som en resurs. Den har sitt eget liv och det är viktigt att vi har den respekten, säger hon.
När tidningen hälsar på är repetitionerna i full gång. Runtom i Krapperups park repar olika delar av ensemblen, där den yngsta är 13 år och den äldsta är 75 år.
”Naturen vet” är uppbyggd så att olika scener spelas i olika delar av parken, och publiken guidas emellan dem. Scenerna är baserade på poesi och litteratur av bland andra Selma Lagerlöf, Bruno K Öijer, Harry Martinson, Tage Danielsson och Amanda Svensson. Allting handlar om naturen – men inte bara det som är vackert, menar regissören Martha Vestin.
Olga Sohlman Sommelius, Elsa Segerström, Vera Sohlman Sommelius, Emelie Niemi, Signe Bornemark och Filippa Andersson är de yngsta skådespelarna.Bild: Moa Dahlin
– Naturen är ju inte bara trevlig, den är läskig också, säger hon.
– Men vi tycker bara om den när den är vacker. Vi måste acceptera naturen när den sticks också, fortsätter Martha Vestin.
Med föreställningen hoppas Alla tiders teater kunna väcka frågor och funderingar kring vårt förhållande till naturen och om den tillhör oss, eller om det faktiskt är tvärtom. Det finns också mycket som är spännande och fascinerande med naturen som vi inte förstår.
– Som hur träd kommunicerar till exempel. Naturen vet, men vi har ingen aning, säger Martha Vestin.
”Naturen vet” har premiär den 12 juli. Replikerna börjar sätta sig, men i en scen där sex personer bråkar om hur man gör älggrässaft diskuteras fortfarande i vilken ordning allt ska sägas. Och en bit längre bort regisserar Martha Vestin när Cecilia Skog och Monica Hagman repar en scen med Carl von Linné och en trädgårdsmästare.
Cecilia Skog och Monica Hagman i en scen om Carl von Linné.Bild: Moa Dahlin
– Tänker du på denna kratta?, frågar Monica Hagman, som spelar trädgårdsmästaren.
– Jag kan inte tänka på krattan när jag krattar, svarar Cecilia Skog, som spelar Carl von Linné.
Vera Sohlman Sommelius är med i scenen med älggrässaften. Trots att det är en av hennes första föreställningar är hon inte så nervös för den stundande premiären.
– Lite bara, men mest är det roligt, säger hon innan hon hjälper till att plocka undan lite rekvisita.
Gå till toppen