Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experten: Gå inte i närheten av sälungen

I fredags kväll fick föreningen KFV, Katastrofhjälp för Fåglar och Vilt, sitt första larm om en strandad sälunge på den populära stranden Fria bad i Helsingborg. Under söndagseftermiddagen låg sälen fortfarande kvar.
— Problemet är att det springer människor där. Då kommer inte sälmamman och hämtar sin unge, säger Birgitta Nordström, sekreterare för KFV Helsingborg.

Sälungen har legat på olika platser på stranden i snart två dygn.Bild: Moa Dahlin
En sälmamma har i regel en enda unge att ta hand om. Eftersom ungen inte orkar simma med på alla mammans äventyr, brukar hon vänligt men bestämt be sitt barn stanna på stranden medan hon letar mat.
Det orsakar nästan aldrig problem. Mamman simmar iväg, ungen ligger still, mamman kommer tillbaka och de båda två simmar ut i havet igen tillsammans. Det förutsätter dock en sak: Att mamman känner sig trygg nog för att hämta sin unge.
Därför var det ödesdigert att en sälmamma, av allt att döma i fredags kväll, la sin unge på stranden vid Fria bad i Helsingborg. Sedan dess har HD fått ett flertal tips från läsare som varit oroliga för sälungen. Enligt föreningen KFV kan den goda viljan att hjälpa till ha förvärrat situationen.
— Det här är mycket vanligt, så här gör alla sälar. Men mamman kommer inte hämta sin unge så länge det finns folk i närheten, säger Birgitta Nordström.
På muren vid stranden ligger lappar där det står att man ska låta sälen vara i fred och hålla avstånd så att mamman vågar sig tillbaka. Även polisen, som mottagit samtal om sälungar i både Helsingborg och Falsterbo, uppmanar allmänheten att låta sälungar vara.
— Håll avstånd. De är jättesöta och vi har all förståelse för att allmänheten kan vara orolig, men de är inte övergivna. Det fanns någon uppgift om att allmänheten försökt lägga i en sälunge i vattnet och det är helt fel att göra, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral.
Flera som passerar sälen har stannat för att fota den.Bild: Läsarbild
Enligt ett tips till HD ska sälungen vara skadad. Birgitta Nordström har hört uppgifter om att ungen ska ha en rosa fläck.
— Några säger att den är skadad, andra säger att den inte är det. Den rosa fläcken behöver inte nödvändigtvis vara en skada. Sådana fläckar kan förekomma naturligt. Det bästa är att lämna ungen ifred så mamman vågar hämta den, säger Nordström.
Så det är inte tal om att ni skulle hjälpa sälen på något vis?
— Nej, vi får inte göra något. Vi har inte tillåtelse att ta hand om sälar. Det finns en person i Skanör som har den tillåtelsen, men problemet då är att vi kidnappat ungen från sin mamma.
Du är med andra ord inte orolig för ungen, såvida den får vara ifred framöver?
— Nej, det är jag inte. Men det kan dröja länge innan mamman vågar hämta den, ibland tar det mer än ett dygn.
Gå till toppen