Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

VM-laget har landat: ”Visar att de är stolta”

Röda mattan, JAS-plan och jublande supportrar. De svenska bronshjältarna från VM i Frankrike har landat på Landvetter. – Jag ser fram emot en bra dag i Göteborg och att få fira med massa fans, säger Sofia Jakobsson.

Sofia Jakobsson och Olivia Schough tillsammans med supportrar på Landvetter.Bild: Henrik Brunnsgård/TT
Bronshjältarna befinner sig åter på svensk mark. Runt lunchtid, något försenat, landade planet med det svenska VM-laget på Landvetter utanför Göteborg.
På plats fanns supportrar, journalister och familjemedlemmar redo att ta emot fotbollslandslaget.
När planet stod still på landningsbanan rullades röda mattan fram och först ut var lagkaptenen Caroline Seger följd av Nilla Fischer. Samtliga spelare var iklädda varsin svensk landslagströja och med bronsmedaljen runt halsen.
– Bara att få landa och vara tillbaka på svensk mark och få träffa sina nära och kära känns otroligt skönt, säger Kosovare Asllani som säger att landslagets plan fick sällskap av JAS-plan i luften.
– Det här visar att Sverige är stolta över oss och jag hoppas att vi också gjort Sverige stolta, säger Asllani.
Spelarna eskorterades in i ankomsthallen med hjälp av flickor och pojkar från Härryda IF, genom en båge tillverkad av blåa och gula ballonger. Väl på plats i ankomsthallen möttes de av en banderoll med texten ”Grattis till VM-bronset” och välkomnades av applåder och supportrar som sjöng nationalsången.
– Det känns fantastiskt. Otroligt kul att få komma hem och jag ser fram emot en bra dag i Göteborg och hoppas att få fira med massa fans, säger anfallaren Sofia Jakobsson.
Klockan 17.50 sätter sig spelarna i en öppen buss från nationalarenan Gamla Ullevi med slutmålet Götaplatsen. Där tar hyllningarna vid omkring 18.10.
– Helt underbart. Väldigt skönt att vara tillbaka i Sverige och mötas upp av nära och kära, säger Olivia Schough vars syster Lydia ska sjunga på Götaplatsen.
TT: Ska du vara med och sjunga?
– Vi får se hur det blir med det, men min syster Lydia ska i alla fall vara med, säger hon glatt.
Spelarna är medvetna om att deras prestation i Frankrike har gett eko hemma i Sverige.
– Vi visste innan mästerskapet att det händer grejer. Damfotbollen skjuter i höjden i popularitet, tittarsiffror och det är fler yngre som börjar spela. Det handlar bara om att skapa förebilder, jag tror och vet att vi har varit förebilder för många unga som spelar fotboll, säger Asllani.
34-åriga Caroline Seger som gjorde sin 200:e landskamp i bronsmatchen mot England är inne på samma spår.
– Det har varit unikt och jag hoppas att det fortsätter gå åt det hållet. VI har gjort någonting bra och förhoppningsvis ger det ringar på vattnet, säger hon.
Gå till toppen