Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Mänsklig lag i behov av smink.

Lätt. För den som kan göra det själv.Bild: ANNIKA AF KLERCKER / TT
Amanda Wernersdotter, en cp-skadad 25-åring från Ljungsbro, har fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen:
Nu ska frågan avgöras om sminkning kan betraktas som ett grundläggande behov enligt LSS och därmed berättiga till tid med en personlig assistent.
Ärendet kan tyckas bagatellartat. Närmast som en kuriositet. Men frågan är i högsta grad relevant. För rullstolsburna Amanda, som alltid varit noga med att vara fint sminkad, är det ett grundläggande behov. Hon berättade i P1-morgon (5/7) att hennes och sambons liv blivit ”extremt låst” när hon fått färre timmar med personlig assistent:
”Istället för att vi blev sambo så har vi ju blivit mer som brukare och assistent.”
LSS, eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, infördes 1994. Den har stundtals varit hett omdiskuterad. På goda grunder. Det var inte länge sedan socialminister Lena Hallengren (S) fick lova förändringar när barn inte fick hjälp med andning och sondmatning.
I själva verket är LSS en, ja, vacker lag. Grundtanken, att funktionshindrade ska ges möjlighet att leva som andra, var och är en välkommen rättighetslagstiftning.
År 2017 gjorde Försäkringskassan en ny tolkning av begreppet ”personlig hygien” i LSS. Sminkning ansågs inte falla inom de grundläggande behoven. Amanda Wernersdotter överklagade och förvaltningsrätten gav henne rätt att bli sminkad. Men kammarrätten sade nej. Och nu väntar alltså ett avgörande i högsta instans.
Myndigheter ska vara sparsamma med skattebetalarnas pengar. Självfallet. Men det får inte innebära att Försäkringskassan gör tolkningen så snäv att lagens intentioner kommer i kläm – för en grupp som tillhör samhällets mest utsatta.
En lyssnare, ja, en man, sade häromdagen i Ring P1 att smink inom LSS visserligen är ”jättebehjärtansvärt på alla sätt och vis”, men att Sverige i ett läge med begränsade resurser inte bör prioritera smink. Till skillnad från manlig rakning, vilken lyssnaren bedömde som ett grundläggande behov inom den personliga hygienen.
Men det är inte smink som prioriteras här. Det är möjligheten att fatta beslut om sig själv i vardagen. Eller som Amanda Wernersdotter själv formulerar det, att få känna sig som sig själv.
En verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan – en kvinna – förklarade i Ekot att till den personliga hygienen räknas, i assistansavseende, ”det högst basala”, och dit kan knappast smink räknas. Då handlar det istället, sade hon, om åtgärder för ”att hålla sig ren”.
Fast lagen säger också något annat. I samma paragraf, 9 a, stipuleras, trots Regeringsformens grundprincip om allas likhet inför lagen, att LSS-stödet ska vara ”personligt utformat”. Utgå från människan, inte paragraferna.
Amanda Wernersdotter gillar smink. Kanske är hon också en person som inte gärna tar sig utanför dörren osminkad. Det måste få vara hennes val. Mänskligt, helt enkelt.
Gå till toppen