Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öresundskraft säljer fjärrvärmeverk i Ängelholms kommun

Cirka 200 abonnenter i Vejbystrand och Hjärnarp får ny leverantör av fjärrvärme. Öresundskraft har sålt de två lokala fjärrvärmeanläggningarna till Neova, som också har nät i Bjuv, Åstorp och Billesholm.

Anläggningen i Hjärnarp producerar 2 gigawattimmar om året. Det kan jämföras med 200 GWh som stora fjärrvärmeverket i Ängelholm ger.Bild: Öresundskraft
De två fjärrvärmeanläggningarna i Vejbystrand och Hjärnarp ingick i köpet när Öresundskraft tog över Ängelholm Energi 2007.
Men Öresundskraft vill fokusera på storskalig produktion och distribution av värme och har nu sålt de småskaliga anläggningarna. Åkerslundsverket i Ängelholm berörs inte av affären.
Neova AB är dotterbolag till finska Vapo OY och har 15 mindre anläggningar med fjärrvärmenät över hela Sverige, närmast i Åstorp, Bjuv och Billesholm. Alla drivs med med biobränsle, främst egenproducerad torv och avfall från träindustrin.
– Småskalighet är vår nisch. Vi är duktiga på att hantera mindre fjärrvärmenät och driver anläggningarna mer specialiserat. De två anläggningarna i Vejbystrand och Hjärnarp passar bra i vår verksamhet, säger Peter Bäckström, Neovas Sverigechef.
Fjärrvärmeverket i Vejbystrand producerar 12 gigawattimmar om året.Bild: Öresundskraft
Den 1 augusti sker ägarbytet. Skriftligt information har skickats till alla kunder som berörs, totalt cirka 200 hushåll.
Enligt Peter Bäckström kommer det inte att innebära några förändringar för dem.
– Samma avtalsvillkor kommer att gälla som förut, säger han.
Och priserna?
– Vi har inte planerat någon förändring i dagsläget, säger han.
Anläggningen i Vejbystrand producerar cirka 12 GWh (gigawattimmar) fjärrvärme om året, och i Hjärnarp är produktionen bara 2 GWh – att jämföra med Åkerslundsverkets i Ängelholm 200 GWh om året.
Finns det planer på att utveckla nyförvärven?
– Jag hoppas att vi ska kunna bygga ut dem på sikt. Det är två ganska fina anläggningar, så det är något vi ska titta på framöver. Ju mer vi kan bygga ut desto bättre för kunderna, säger Peter Bäckström.
Tidningen har inte kunnat nå Öresundskrafts VD Anders Östlund för en kommentar om affären.
Gå till toppen