Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sälungen på Fria bad skjuten

Under gårdagskvällen fattade polisen beslutet att avliva sälungen som strandat på Fria bad. Orsaken var att den alltför länge varit skild från sin mamma.

Redan i fredags kväll observerades sälungen på Fria bad. Två dygn senare avlivades den.Bild: Moa Dahlin
Det var i fredags som den lilla sälungen första gången sågs på stranden vid Fria bad. Flera nyfikna gick då nära och störde därmed, enligt expertisen, mammans möjlighet att komma och hämta sin sälunge.
Att sälungar lämnas på stränderna medan mamman är ute och fiskar är nämligen helt normalt. Därför uppmanades allmänheten att hålla sig väck från sälungen så att mamman skulle våga sig tillbaka upp på stranden och hämta sin unge.
Läs också Experten: Gå inte i närheten av sälungen
Men så blev det aldrig. Enligt polisen, som tog hjälp av djurvårdare i bedömningen av situationen, hade det på söndagskvällen gått så lång tid, två dygn, att sälen blivit uttorkad på stranden.
– Den fick inte vara ifred och sälens välmående var inte bra, säger Filip Annas på polisens länskommunikationscentral.
Därför beslutades att avliva sälen. Något som skedde vid niotiden i går kväll då kommunjägaren sköt sälungen på stranden.
Birgitta Nordström på föreningen Katastrofhjälp för Fåglar och Vilt, har förståelse för beslutet.
– Det är helt korrekt. Folk har inte låtit bli sälen. Vi hade väl kunnat få den uppvätskad och rehabiliterad men risken är att den ändå inte hade klarat flytten från stranden, säger hon.
Gå till toppen