Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skyfall över Kullabygden – många översvämningar

Morgonens regn- och åskoväder gjorde att räddningstjänsten fick det hektiskt. Flera översvämningar har drabbat villaägare, men även skolor.

Vid 07-tiden kom en rejäl hagelskur över Rekekroken.Bild: Maria Berkmo
Vid 05-tiden på måndagen var det många Kullabor som vaknade av kraftig åska. Regnet lät inte vänta på sig heller.
Och vid 06.30-tiden fick räddningstjänsten de första larmen om översvämningar.
– Det började med ett automatlarm på Jonstorpsskolan. Det visade sig vara översvämning i ett hisschakt på skolan, säger jourhavande räddningsledare Mats Nilsson.
När brandmännen var på skolan och länspumpade kom nästa översvämningslarm. Då från Lerbergsskolan.
– Det var vatten som runnit in där med, säger Mats Nilsson.
Räddningstjänsten var vid 09-tiden på plats på Allégatan för att länspumpa källare som drabbats av översvämning.Bild: Isabel Aguilar
På Norra Kustvägen i Svanshall var det också problem. Här forsade vatten ner och orsakade översvämningar. Bilar hade svårt att ta sig fram och flera villaägare fick se sina källare bli översvämmade.
– Vi är på plats där just nu och pumpar, säger Mats Nilsson.
Det myckna regnandet orsakade arbete för både räddningstjänsten och villaägare i Höganäs.Bild: Isabel Aguilar
Utanför Jonstorp var det inte bara regn som föll från himlen. Det kom också en rejäl hagelskur som varade i flera minuter.
Kring Allégatan, i Höganäs, drabbades även där ett flertal hus av översvämmade källare.
– Man misstänker att det är något som är felkopplat i detta område när vattnet trycker upp ur brunnarna. De som dessutom inte har några backventiler installerade har drabbats värst. Det är upp till 40-50 cm vatten i vissa hus, säger brandmästare Ulf Wahlström.
Lukas Miszczyszyn konstaterade att han och hustrun Magdalena hade tur som vaknade av regnet. De hann agera i tid mot översvämningen.Bild: Isabel Aguilar
Två av de drabbade var Lukas och Magdalena Miszczyszyn som lyckades stoppa översvämningen i tid.
– Eftersom det är ett omodernt avloppssystem installerade de förra ägarna ett slags stopp till avloppet, en kork som man kan stänga med. Vi hade tur som vaknade på natten av regnet och hann stänga i tid. Vi hade bara cirka 30 liter vatten på golvet, säger Lukas Miszczyszyn.
Med hjälp av egen slang pumpade de ut vattnet på några timmar.
– Vi hade också tur som var hemma. Våra grannar är på semester och vi ringde de för att berätta om översvämningarna. Det är andra som fått mer vatten i huset än vi, säger Magdalena Miszczyszyn.
Lukas Miszczyszyn kunde själv pumpa ut vattnet som hamnade i hans källare på Allégatan.Bild: Isabel Aguilar
Kullens fyrs siste väderobservatör Björn Malm, kunde på måndagsmorgonen konstatera att det kommit rejält med nederbörd. Han har fyrens gamla mätinstrument i sin trädgård i Nyhamnsläge.
– Det kom ungefär 20 millimeter på en timme. Det är nästintill skyfall, säger han.
Troligen föll betydligt mer regn än så i den östra delarna av kommunen. På SMHI:s hemsida noterades skyfallsmängder och många blixtnedslag, framför allt vid 06-tiden.
Har du egna bilder från ovädret? Skicka dem till oss här.
Gå till toppen