Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Terminator” döms för krigsbrott

Den förre kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda döms på 18 åtalspunkter av den Internationella brottsmålsdomstolen (ICC). Åtalet gällde 13 fall av krigsbrott och fem fall av brott mot mänskligheten.

Bosco Ntaganda (i mitten) i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) 2005. Den Internationella brottsmålsdomstolen ICC dömer honom för krigsbrott. Arkivbild.Bild: Michael Kooren/AP/TT
Bosco Ntaganda åtalades bland annat för mord, våldtäkt, utnyttjande av barnsoldater och sexuellt slaveri av minderåriga flickor i Kongo-Kinshasa 2002–2003, då han hade en ledande roll i kongolesiska milisgruppen UPC/FPLC i Ituriprovinsen.
Åklagarna har under rättegången framfört detaljerade uppgifter om blodiga attacker och beskrivit Ntaganda som en skoningslös ledare.
Milisgruppen dödade enligt åklagarna minst 800 människor. I en attack som Ntaganda lett dödades minst 49 tillfångatagna människor med ”käppar och batonger och även knivar och macheter” på ett fält, säger en domare efter det att domen meddelades på måndagen.
Ntaganda utgjorde en viktig militär funktion i organisationen och var en av de viktigaste ledarna, enligt domarna.
”I samband med direkta order att rikta in sig på och döda civila har mister Ntaganda initierat brott enligt sina egna order”, skriver de.
Den nu 45-årige Bosco Ntaganda, även kallad ”Terminator”, har uppgett att han var en soldat och inte en brottsling, och att smeknamnet inte är hans.
Påföljden för brotten kommer att beslutas vid ett senare tillfälle efter att rättens domare fått ta del av brottsoffers inlagor. Ntaganda kan dömas till livstidsstraff.
Fler än 60 000 människor har dödats sedan våldet bröt ut i regionen 1999, enligt Amnesty Internationals beräkningar.
Ntaganda var den förste ICC-misstänkte att överlämna sig frivilligt. Han överlämnade sig på USA:s ambassad i Rwanda 2013 efter att ha varit efterlyst i sju år, och bad att skickas till ICC i Nederländerna..
ICC upprättades 2002 som en oberoende internationell domstol för de som anklagas för världens värsta brott.
Fakta

Bosco Ntaganda

Bosco Ntaganda föddes 1973 i Kiningi i Rwanda. Han tillhör folkgruppen tutsi.

Som tonåring flydde han undan attacker mot tutsier i hemlandet till Ngungu i östra Kongo. Där anslöt han sig 17 år gammal till den rwandiska rebellgruppen RPF i södra Uganda.

Ntaganda åtalades 2006 av Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Åtalet rörde krigsbrott och brott mot mänskligheten 2002–2003, då Ntaganda hade en ledande roll i UPC/FPLC och tog barnsoldater, mördade, våldtog och rövade bort kvinnor som sexslavar. Han har nu dömts på 18 åtalspunkter.

Ntaganda anklagas också av bland andra International Crisis Group för smuggling av guld och andra mineraler i regionen.

En FN-utredning från 2011 visar att Ntaganda byggt upp lukrativ affärsverksamhet i Kivu-provinserna, där han hämtar in "skatter" från illegala vägspärrar och gruvor kontrollerade av hans styrkor.

Källa: Reuters, AFP, BBC

Gå till toppen