Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Att tänka som en torsk är inte så svårt.”

Småskaligt garnfiske är mer skonsamt för torsken.Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT
För över 30 år sedan, i september 1988, demonstrerade 10 000 i Helsingborg för ett levande Öresund. Mot övergödning, utsläpp och bottendöd. Att det var människor i olika åldrar och med olika politiska uppfattningar skapade ett tryck på lokala politiker, myndigheter och industrier att skärpa sig och agera.
Och Öresund mår på mänga sätt bättre. Marinbiologer berättar om arter som kommit tillbaka och om fina ålgräsängar. Men de dykare från projektet Havsresan som undersökte bottnar i norra Öresund i maj hittade stora mängder spökgarn fulla med död fisk och massor av fimpar nära utloppet av en dagvattentunnel i Helsingborg.
Förra året satte danska regeringen äntligen stopp för nya tillstånd för sandsugning och förhoppningsvis kommer Öresund att på sikt få ett starkare miljöskydd. En dansk-svensk nationalpark vore ett fint sätt att fira Öresundsbrons 20-års jubileum nästa år.
Men det räcker så klart inte. För sedan 1988 har nya hot växt sig stora. Klimatförändringar gör haven varmare och plasten finns överallt.
I Öresund mår torsken bättre än i Kattegatt och i Östersjön, tack vare trålförbudet som har funnits sedan 1930-talet. Det småskaliga garnfisket i Sundet är mer skonsamt. I Kattegatt hamnar småtorsk istället ofta i trålen som bifångst och dör helt i onödan.
Torskarnas hemligheter har, åtminstone delvis, avslöjats av havsforskare med hjälp av märkning. En del håller sig på ungefär samma plats hela livet. Andra är långsimmare. Oavsett vilket behöver de skyddade lekplatser och tillgång till föda. Att tänka som en torsk är inte så svårt.
Det naturreservat som länsstyrelsen i Skåne vill skapa i södra Kattegatt, skulle hjälpa en del, men räcker inte. Internationella havsforskningsrådets, ICES, rekommendation är att det inte ska fiskas någon torsk alls i havet mellan Sverige och Danmark och att kvoterna minskas kraftigt i Nordsjön.
I Östersjön är det eländigt att vara torsk. Där vill ICES ha ett omedelbart stopp för allt torskfiske öster om Bornholm och det vill nu också Sveriges regering.
Många hoppas nu på fina badveckor fria från gulbrun algsörja. Men även när Östersjön glittrar inbjudande simmar magra och sjuka torskar under dess yta.
Under Almedalsveckan hölls också de årligen återkommande Östersjödagarna. Seminariet Östersjötorskens svanesång – hot, orsaker och lösningar kan man se på nätet om man vill.
Allt är inte känt om varför torsken mår så dåligt. Men övergödning och bottentrålning bidrar till döda bottnar och till att lekområden slås ut. Samtidigt minskar födan på grund av annat fiske och torsken svälter. Till det kommer ett allt varmare och sötare vatten i klimatförändringarnas spår.
Varför ska man då alls bry sig om torsken? Den är ändå bara en av alla dessa hotade arter. Förr vardagsmat, nu något för finkrogen. Men torsken är en rovfisk med sin roll i ekosystemet. Dessutom visar torskens öde så tydligt vad vi människor gör med den miljö vi lever i och av.
Samtidigt som den har fångats i för stora mängder och med ovarsamma metoder har torskens livsmiljö förstörts av övergödning och klimatförändringar.
Fler borde göra som 1988 i Helsingborg, demonstrera för ett friskare hav, både i väst och i öst. Runt Östersjön bor många miljoner, vilken press de skulle kunna sätta på sina politiker att agera.
Gå till toppen