Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter nya guldet hägrar större mål

HAK Greppets Victor Ahlm är tillbaka som mästare och nu börjar snart satsningen mot höstens stora mästerskap.

Victor Ahlm satsar stenhårt på sin tyngdlyftning och efter andra SM-guldet sneglar HAK Greppets talang från Munka Ljungby mot större uppgifter.Bild: MATHILDA AHLBERG
Efter ett par steg ner på prispallen är Victor Ahlm tillbaka allra högst upp och efter sin andra SM-seger är Munka Ljungby-lyftaren redo för en ny internationell satsning. HAK Greppets 22-åring är redan klar för höstens U23-EM i Rumänien.
– De ändrade viktklasserna passar mig ganska bra, nu gäller det bara att jag hittar rätt i träningen. Jag har kört för hårt helt enkelt, ett par gånger om, och då har jag liksom trillat ner i formkurvan.
Victor Ahlm fick till en riktigt lovande start på 2019 och i samband med en elitserietävling i januari slog han till med 265 kilo. Det innebar att han klarade det svenska förbundets kvalgräns till U23-EM i oktober, men sedan har Ahlm haft lite svårare att komma upp i samma resultat.
– Målet var förstås att toppa formen inför SM och det är klart att jag försökt. Men det gick sådär, jag körde för tufft fram till påsk och är inte riktigt där jag ska vara, även om jag kom tillbaka ganska bra till slut.
När Victor Ahlm vann SM för första gången, det var 2016 och i stort sett som nybörjare, tävlade han i 69-kilosklassen. Därefter tog Greppet-lyftaren steget upp i 77, där det blev SM-silver 2017 och SM-brons, hemma i Idrottens hus, ifjol, men nu är han lite lättare igen.
– När klasserna ändrades var 81-kilos ett alternativ, men även om jag behöver banta till 73 är det perfekt för min del. Nu hade jag fyra-fem kilo att plocka och det löste jag rätt lätt, på tre och en halv vecka.
Målet var förstås att ta en ny titel och även om Gabriel Abrahamsson, Mark, var en tuff konkurrent visste Victor Ahlm och hans matchare hur det skulle gå till.
– Det gällde att inte tappa för mycket i ryck. Så när jag bara kom ett kilo efter var det en lättnad, även om man aldrig ska ta ut något i förskott.
Nu bommade Abrahamsson ut sig i stötarna, så Victor Ahlm blev aldrig riktigt hotad. Efter 116 i ryck och 140 i stöt blev det en överlägsen seger.
– Med tanke på att jag gått ner en viktklass får jag väl vara hyfsat nöjd med resultaten. Jag var visserligen nio kilo från mina bästa lyft och det är rätt mycket, men jag får väl skylla på att det kändes lite meningslöst mot slutet, när guldet redan var klart.
Victor Ahlm jobbar heltid som brevbärare, ute på Kullabygden, men numera bor han i Helsingborg och det har onekligen underlättat satsningen.
– Nu har jag gångavstånd till träningslokalen och det är en stor skillnad. Det är skönt att slippa körningen varje dag från Munka, det blir ju en del timmars tyngdlyftning ändå.
Nu väntar närmast tredje omgången i elitserien, där HAK Greppet ligger tvåa, men i ett längre perspektiv vill Victor Ahlm ut även på de stora mästerskapen.
– Jag gör sista året i U23, men sneglar ju lite på kvalgränserna till senior-EM. Då lär det krävas 290 totalt och även om det kommer att ta ett par år ska det inte vara omöjligt. Om jag inte tränar ner mig, förstås...
Fakta

Victor Ahlm

Ålder: 23 år, född den 5 juli 1996.

Vikt: Cirka 78 kilo.

Längd: 167 cm.

Bor: I lägenhet i Helsingborg.

Från: Munka Ljungby.

Sport: Tyngdlyftning, 73-kilosklassen. Debut 2014.

Personliga rekord: 120 kilo i ryck, 145 kilo i stöt, 265 totalt.

Klubb: HAK Greppet.

Meriter: Två SM-guld, 2016 och 2019. SM-silver 2017. SM-brons 2018. JEM-start 2016.

Gå till toppen