Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allt mer taggigt mellan London och Washington

Sedan den brittiske ambassadören Kim Darrochs anteckningar om president Donald Trumps styre i Vita huset läckt ut har tonläget mellan USA och Storbritannien blivit taggigt. I ilskna inlägg på Twitter nedvärderar Trump både Darroch och premiärminister Theresa May – vilket får den brittiske utrikesministern att läxa upp Trump.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.Bild: Alastair Grant/AP/TT
”Dessa kommentarer är respektlösa och orättvisa mot vår premiärminister och mitt land”, skriver Jeremy Hunt, som tävlar mot Boris Johnson om att ta över efter May, på Twitter.
Han fortsätter med att konstatera att allierade behöver behandla varandra med respekt. Som May ”alltid gjort med dig”, skriver han.
Det tog hus i helvete när anteckningar av Darroch som bara var avsedda för den innersta diplomat- och regeringskretsen läckte ut till pressen. Där beskrevs Trump som ”oduglig” och hans regering som ”unikt dysfunktionell”.
Trump gick i gång med förolämpningar på Twitter :
”Den knäppa ambassadören som britterna prackade på USA är inte någon som vi är förtjusta i, en väldigt korkad kille.”
Men han attackerade även May. Han har berättat för henne hur brexitförhandlingarna ska skötas för att nå en uppgörelse, hävdar Trump.
”Men hon tog sin egen dåraktiga väg – var oförmögen att få det gjort. En katastrof!”
Hunt skriver att han själv är uppriktig, för att vänner ska vara det, och tillägger att även amerikanska diplomater ger privata bedömningar till sin utrikesminister.
Både May och Hunt har försökt lindra skadan, men också stöttat sin ambassadör i Washington.
– Jag har gjort klart att jag inte delar ambassadörens bedömning av vare sig den amerikanska ledningen eller relationerna med den, men jag försvarar hans rätt att göra den uppriktiga bedömningen, säger Hunt enligt nyhetsbyrån Reuters.
Mays talesperson säger att kontakter har tagits med Trumpregeringen och att man förklarat att själva läckan är oacceptabel. Han tillägger att ambassadörer måste ha förtroendet att göra ärliga utvärderingar även om regeringen inte delar åsikterna.
Hunt, som anser det självklart att Darroch ska sitta kvar, hotar med ”allvarliga följder” för den eller de som läckt ut de förtroliga anteckningarna. Han säger till tabloiden The Sun att han inte har några bevis men att en utredning av läckan även måste undersöka om den åstadkommits med hackande från någon ”fientlig” stat som Ryssland.
Enligt tidningen The Daily Telegraph har ett hundratal personer i utrikesdepartementet och andra delar av regeringen tillgång till den sorts ambassadörs-pm som läckt ut.
Pressens spekulationer har zoomat in på maktkampen i Konservativa partiet. Den som efterträder Theresa May som partiledare om ett par veckor får utse Darrochs efterträdare när dennes mandat löper ut i januari.
Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som länge varit en sten i skon för brittiska regeringar, har sagt att ”figurer som Darroch” inte kommer ”vara med längre” om Johnson vinner partiledarskapet.
Johnson har agiterat ivrigt för brexit, och nu påminner tidningarna om att Farage faktiskt kandiderade till USA-ambassadör när Darroch fick den posten. The Guardian skriver att Trump skulle uppskatta en ”sann brexitör” som Londons utsände. Fast Vita huset har förstås inget formellt inflytande på vem som utses.
Farage har träffat Trump flera gånger. Han har kallat Darrochs pm ”oansvariga” men tonar nu ner sin lust till ambassadörsjobbet.
– Jag är inte en diplomat, och det är en rejäl underdrift, säger han till BBC.
Fakta

Interna pm som tog fyr

Anmbassadör Kim Darroch beskrev konfidentiellt, för utrikesdepartementet i London, hur han bedömde sitt värdlands regering.

"Jag tror aldrig att den här regeringen kommer att framstå som kompetent".

Han menade att Trump utstrålar osäkerhet och att inget tyder på att dennes styre kommer att bli väsentligen "mer normalt, mindre dysfunktionellt, mindre oförutsägbart, mindre splittrat, mindre diplomatiskt klumpigt eller olämpligt".

Anteckningarna läckte ut i brittisk press i söndags och London fick framföra sina ursäkter på flera sätt. Handelsminister Liam Fox på besök i Washington sade till BBC inför ett möte med presidentdottern Ivanka Trump att han skulle be om ursäkt för att "vår förvaltning och individer bland våra politiker inte har levt upp till våra och USA:s förväntningar på deras beteende".

USA:s president Donald Trump svarade på Twitter med att kritisera den brittiska premiärministern Theresa Mays hantering av brexit, och att hon inte följde hans råd.

"Vilken röra hon och hennes representanter ställt till"

"Den goda nyheten för det underbara Förenade Kungadömet är att de snart får en ny premiärminister. Jag hade verkligen trevligt under mitt statsbesök förra månaden, men då var det drottningen jag blev mest imponerad av", twittrade han också.

Gå till toppen