Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Huvudman i bedrägerihärva döms till fängelse och utvisning

En Landskronabo döms för grovt bedrägeri. Han anses vara huvudman i en bedrägerihärva där man lurat till sig miljonbelopp. Straffet blir fängelse och utvisning.

Grävmaskinen hyrdes och transporterades sedan till utlandet. (Bilden tagen i annat sammanhang)Bild: Emil Langvad
Det var 2016 som en nu 38-årig Landskronabo tillsammans med okända medbrottslingar, lyckades lura till sig 736 000 kronor. Han annonserade på säljsajten Blocket om att han hade fordon och fordonstillbehör till salu.
Närmare 30 personer och företag nappade på annonserna och betalade in olika belopp till mannens bankkonton. Men de fick aldrig sina varor.
Mannen har uppgett att han representerat ett företag inom grävbranschen och flera av de lurade köparna är också verksamma inom transportbranschen.
Vid ett par tillfällen under 2017 har mannen hyrt grävmaskiner utan att ha för avsikt att lämna tillbaka arbetsredskapen. De har i stället transporterats söderut för att säljas i mannens hemland. Mannen har erkänt bedrägerierna men hävdat att han varit tvungen att agera brottsligt av en liga som han är skyldig pengar på grund av sitt drogmissbruk. Vilka dessa personer är har han däremot inte velat avslöja.
Lunds tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och tio månader. Han ska även utvisas och får inte återvända inom fem år.
Han har suttit häktad sedan i februari och ska sitta kvar i häkte tills domen vunnit laga kraft. Han ska även betala skadestånd på närmare 1,1 miljon kronor till dem som blivit lurade.
Samtidigt döms tre andra män, en 60-årig Landskronabo, en 20-årig man bosatt i södra Skåne och en 27-årig man bosatt i Mellansverige. De döms för inblandning i ett av bedrägerierna och klarar sig med skyddstillsyn eller villkorlig dom.
Samtliga tre nekar till brott. De hävdar att de blivit lurade och handlat i god tro när de hjälpt till att köra släp med grävmaskin söderut, till huvudmannens hemland.
Gå till toppen