Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen kan behöva flytta jordmassorna på Norra Vallgatan

De 25 000 kubikmeter jord som ligger på gamla deponin på Norra Vallgatan tog kommunen emot för att kunna använda till en eventuell övertäckning av den förorenade marken. Nu när ärendet drar ut på tiden kan massorna behöva forslas bort igen.

För fem år sedan tog Åstorps samhällsbyggnadsenhet emot massor på 25 000 kubikmeter lera och jord från Frode Laursen efter att de byggt på södra industriområdet. Massorna placerades på den gamla deponin på Norra Vallgatan.
Efter ett föreläggande från bygg- och miljönämnden redogjorde dåvarande tekniske chefen för att massorna skulle användas för övertäckning av deponin i samband med sanering och nämnden godkände syftet.
Sedan dess har massorna legat där de ligger eftersom kommunen ännu inte tagit ett slutgiltigt beslut om hur saneringen av tomten ska gå till eller finansieras.
Nu har kommunen på nytt fått föreläggande gällande jordmassorna på tomten. Åstorps miljöchef har kommit med en tjänsteskrivelse där kommunen på nytt måste redogöra för massornas användning. Om inte det görs måste massorna schaktas bort igen, senast förste januari nästa år.
Jordmassorna på tomten utgör ingen risk i sig men då kommunen anmält förvaringen som tillfällig och massorna ännu inte använts till det angivna syftet anser miljöchefen att de måste flyttas. Alternativet är att kommunen måste lämna in en handlingsplan för hur massorna ska användas, när de ska användas samt när marken ska vara återställd.
Nu har kommunen fram till den 15 oktober 2019 på sig att antingen lämna in en handlingsplan eller bestämma sig för att flytta massorna. Att man har strandskyddsdispens fram till den 7 augusti 2020 hindrar inte kommunen från att förbjuda lagringen, skriver miljöchefen i sin skrivelse.
Gå till toppen