Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Birger Sandgren

Prosten och sjömansprästen Birger Sandgren, Lund, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 91 år. Han sörjs närmast av makan Ann-Marie och barnen Katarina, Stefan och Joakim Sandgren med familjer.

Birger Sandgren (1928–2019).
Birger Sandgren växte upp i Nässjö. Efter avslutad folkskola kom han att arbeta som brevbärare. Som ung fick Birger kontakt med Svenska kyrkan i Nässjö där han på den tiden startade Ungdomsgillet.
Uppmuntrad till fortsatta studier flyttade han senare till Lund för att läsa vidare efter realexamen som privatist. Efter studentexamen och teologistudier vid Lunds universitet prästvigdes Birger för Växjö stift 1963. I Nässjö träffade Birger också sin blivande hustru Ann-Marie Hägglund.
Birger var ambitiös och blev inspirerad till nya arbetsuppgifter. Efter kortare tjänstgöring i Småland följde utlandstjänster vid de svenska sjömanskyrkorna i Gdynia, Rouen och Narvik 1965-71. Därefter flyttade familjen hem till Sverige till Fjällsjö församling i Härnösands stift, där Birger blev kyrkoherde. Han blev där också utsedd till prost i Ramsele kontrakt.
Hösten 1980 bar det av utomlands igen, denna gång till Hamburg där Birger tjänstgjorde vid Svenska Gustaf Adolfskyrkan fram till pensioneringen 1993. Också här trivdes Birger utomordentligt i den vackra staden och med arbetet i utlandsförsamlingen. Han och makan Ann-Marie kom att stanna kvar i Hamburg under många år.
Birger visade alltid stort intresse för sitt arbete och sina medmänniskor. Han kom att vara verksam i flera styrelser. Även efter pensioneringen blev tillfälle att vikariera och assistera många gånger under årens lopp vid Svenska kyrkan i Hamburg och i olika församlingar i Småland. Detta var något som Birger gjorde med glädje och stort engagemang. När han och Ann-Marie flyttade tillbaka till Sverige och Lund 2011 kom Birger att finna mycket glädje i gemenskapen i Laurentiikyrkan. Han var vänfast och värnade mycket om familjen.
Birger lyckades alltid att hitta många uppgifter att ägna sig åt. Både i Fjällsjö församling i Ångermanland och vid Svenska kyrkan i Hamburg blev det omfattande renoveringar av kyrkobyggnaden. På 1980- och 90-talet var svensk sjöfart stor i Hamburg och båtbesöken blev många. Arbetet med fastboende svenskar och turister på besök var viktigt och mångfacetterat. Samarbete med de andra Skandinaviska kyrkorna, de olika tyska församlingarna, Sveriges generalkonsulat och Svenska klubben var ett naturligt inslag i verksamheten.
Birger var konst- och musikintresserad. Han kom att organisera många kulturella evenemang i kyrkan. Församlingsaftnar, föredragskvällar, konstutställningar och konserter – ofta med körer och musiker från Sverige som kom på besök till Hamburg, blev många och uppskattade.
Birger fattas oss och lämnar ett stort tomrum. Vi minns många fina händelserika år tillsammans.
Katarina Sandgren
Gå till toppen