Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rekordmånga skolkare förlorade bidrag

Närmare 30 000 gymnasieelever blev av med studiebidraget på grund av skolk förra läsåret. Det var elfte läsåret i rad som andelen med indraget bidrag ökade.
I Örkelljunga blev var fjärde elev av med studiebidraget på grund av skolk.

Aldrig har så många elever mist studiebidraget på grund av skolk.Bild: Hasse Holmberg / TT
8,7 procent av gymnasieeleverna gick miste om studiebidraget 2018/19, jämfört med 8,5 procent läsåret dessförinnan.
Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) var det elever på de fristående gymnasieskolorna som stod för ökningen det gångna läsåret. I den gruppen var det 10 procent som skolkade med indraget studiebidrag som följd.
Två tredjedelar av skolkarna är killar.
Bland de nordvästskånska kommunerna sticker Örkelljunga ut: 23,4 procent av gymnasieeleverna fick indraget studiestöd under läsåret. I Landskrona var det nästan var femte. I andra änden av skolklistan ligger Perstorp, Höganäs och Ängelholm, där nästan ingen elev fick indraget studiestöd.
Fakta

Andel gymnasieelever med indraget studiestöd per kommun, procent

Bjuv 14,9 procent

Båstad 6,5 procent

Helsingborg 10 procent

Höganäs 1,2 procent

Klippan 9,9 procent

Landskrona 19,2 procent

Perstorp 0 procent

Svalöv 5,6 procent

Åstorp 13,5 procent

Ängelholm 1,2 procent

Örkelljunga 23,4 procent

Skåne 9,1 procent

Det märks också skillnader mellan de olika gymnasieprogrammen. På naturvetenskapsprogrammet fick 4 procent av eleverna studiehjälpen indragen, på handels- och administration 16,4 procent.
Den ogiltiga frånvaron kan få tråkiga ekonomiska konsekvenser. Knappt hälften med indragen studiehjälp hinner få återkrav och av dem är det 11 procent som inte betalar och därför hamnar hos Kronofogden.
– Vi jobbar mycket med detta. Vi ringer upp unga personer som riskerar att få sina krav överförda till Kronofogden. Vi försöker lösa problemet med avbetalningsplaner, vilket ofta har god effekt, säger Andreas Dahlkvist, analytiker vid CSN.
Enligt honom finns det en rad förklaringar till att andelen skolkare ökat under många år. Två av dem är skärpta riktlinjer och noggrannare rapportering från skolor och kommuner.
– Det finns också en massa andra faktorer som inte har direkt med CSN att göra. Skolverket har lyft fram faktorer inom skolan, som stress och prestationskrav, till att man skolkar. Det är tänkbart att detta påverkar utvecklingen, men det kan vi inte slå fast. I fjol såg vi att de nyanlända eleverna blev många fler och att andelen som miste studiebidraget i denna grupp ökade. Den ökningen ser vi inte i år, säger Andreas Dahlkvist.
Fakta

Utfall län för län – hela listan

Indragen studiehjälp på grund av ogiltig frånvaro läsåret 2018/19, fördelat efter län:

Blekinge 7,6

Dalarna 4,9

Gotland 13,4

Gävleborg 9,6

Halland 6,4

Jämtland 4,8

Jönköping 5,9

Kalmar 8,4

Kronoberg 8,6

Norrbotten 6,1

Skåne 9,1

Stockholm 11,4

Södermanland 9,0

Uppsala 8,2

Värmland 6,8

Västerbotten 10,0

Västernorrland 5,2

Västmanland 8,5

Västra Götaland 8,5

Örebro 8,3

Östergötland 8,0

Källa: CSN

Fakta

Studiehjälp

Studiehjälpen består av studiebidrag och av stöd som kräver en särskild ansökan: extra tillägg, inackorderingstillägg och lärlingsersättning.

Gymnasieskolorna ska rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid till CSN.

Studiebidraget lämnas för tio månader och uppgår till 1250 kronor per månad.

Källa: CSN

Gå till toppen