Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två män åtalas efter vansinnesfärd med hästtransport

Två medelålders män, hemmahörande i Perstorp och Helsingborg, ställs nu inför rätta, misstänkta för de händelser som inträffade i augusti 2017. På en vinglig väg genom tre kommuner hann de med en rad brott.

Det började med en enkel plan. Tillsammans skulle de båda kumpanerna stjäla ett släp och använda det för att lasta den diesel man planerade stjäla vid ett inbrott vid ett företag i Örkelljunga.
Till att börja med gick det bra. De båda lade beslag på ett hästsläp de fann i närheten av företaget. Det var när de kom fram till sitt huvudmål som saker och ting började gå dem ur händerna.
Kumpanerna klippte upp hål i staketet för att kunna ta sig in på företagets tomt. Att företaget inte hade någon diesel verkar inte ha bekymrat dem.
De båda männen ägnade en stund åt att bära ut gods innan de överraskades av tre män, bland annat företagets ägare.
Nu fick bovarna brått att fly. På sin väg från platsen lyckades de krocka med två personbilar och dessutom köra över foten på en av männen som dykt upp för att stoppa inbrottet.
En vinglig färd inleddes, först österut mot Bälinge, därefter söderut till Perstorp där bovarna vände helt om tillbaka mot Oderljunga. Männen som överraskat tjuvarna följde på polisens inrådan efter dem och såg hur de vinglade från sida till sida.
Hastigheten pendlade mellan 70 och 100 kilometer i timmen, oavsett om färden gick längs småvägar eller inne i bostadsområden. De efterföljande kunde också se också ett gnistregn från hästsläpet.
Gnistorna berodde på att den ene av de båda tjuvarna tagit sig in i bilens bagageutrymme och försökte kapa bort släpet med en vinkelslip.
Vid Oderljunga svängde tjuvarna västerut mot Hyllstofta. Nu släppte släpet som rullade in till sidan av vägen. Turligt nog kunde de efterföljande undvika en kollision.
När färden fortsatte söderut från Hyllstofta tog polisen över efterföljandet. Från sin plats i bagaget kastade en av de flyende lådor, en kofot och diverse andra föremål mot polisbilarna för att få dem att ge upp förföljandet.
Strax utanför Ljungbyhed slutade den vådliga färden med att de flyende for ut i diket.
Männen åtalas nu gemensamt för stöld och försök till stöld. Mannen bakom ratten åtalas dessutom för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. För hans medhjälpare i bagaget väntar åtal för framkallande av fara för annan.
Föraren åtalas även för en rad brott begångna vid andra tillfällen. Bland annat flera fall av rattfylleri och narkotikabrott och ett inbrott.
Gå till toppen