Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aktivister: Regimkritiker grips i Etiopien

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed informerar om kuppförsöket den 22 juni i etiopisk tv.Bild: ETV via AP/TT
Etiopien använder kuppförsöket förra månaden som förevändning att gripa regimkritiker som inte tycks ha med attackerna att göra, enligt människorättsaktivister.
Premiärminister Abiy Ahmed, som tillträdde i fjol, har prisats för att politiska fångar har släppts i det tidigare mycket repressiva landet. Men nu fruktar aktivister att kuppförsöket, då flera politiker och höga tjänstemän dödades, kan styra Etiopien bakåt igen. Myndigheterna har slagit till mot journalister och oppositionella i jakten på skyldiga.
– De tar till våld. De använder sig av en hårdhänd taktik, säger journalisten och den tidigare politiske fången Eskinder Nega vid en presskonferens i huvudstaden Addis Abeba.
Enligt myndigheterna har över 250 personer gripits efter kuppförsöket, då fem människor – inklusive landets militärchef och regionpresidenten i Amhara – dödades. Eskinder Nega hävdar dock att nära 1 000 personer gripits, varav de flesta är fredliga regimkritiker.
– Vi har samvetsfångar nu, säger han.
Gå till toppen