Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bank-id-bedrägerierna fortsätter – men Helsingborgskvinna lät sig inte luras

Bank-id-bedrägerierna tycks aldrig ta slut. Senast i raden av offer är en äldre kvinna från Helsingborg. Men hon lät sig inte luras.

Katarina, som enbart vill framträda med sitt förnamn, berättar om ett telefonsamtal från en ung kvinna som utgav sig för att representera Svea Ekonomi.
– Hon var välartikulerad, pratade med uppländsk dialekt och sa att hon ville kontrollera mitt lån. När jag sa att jag inte hade några lån hos Svea Ekonomi påstod hon att jag utsatts för ett bedrägeriförsök, berättar Katarina.
Efter en stund hördes en annan ung kvinnas röst i luren. Den här kvinnan hävdade att hon ringde från Skandiabankens säkerhetsavdelning och vecklade in sig i ett resonemang om att Skandiabanken äger Swedbank, där Katarina är kund.
– Hon uppmanade mig att logga in med mitt bank-id. Efter att jag flera gånger sagt att det är ju sånt man inte ska göra, tröttnade hon och la på, säger Katarina.
Trots några dagars distans till händelsen är hon fortfarande skärrad.
– Jag förstod faktiskt inte att det var en bedragare förrän i samma ögonblick som hon klickade bort mig. Jag trodde aldrig att en bedragare skulle komma så här långt med mig, det var nära att jag blivit av med hundratusentals kronor, säger Katarina.
Bedrägeriförsöket är polisanmält.
Gå till toppen