Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett 20-tal förvarstagna flyttade från Åstorp efter vägglöss

Ett utbrott av vägglöss på förvaret i Åstorp tvingade Migrationsverket att stänga delar av verksamheten. Ett 20-tal förvarstagna fick köras till andra förvar i landet.

Det var i slutet av förra veckan som det upptäcktes vägglöss i lokalerna på förvaret i Åstorp. Inte helt ovanligt, men första gången det drabbar verksamheten i Åstorp, säger förvarschefen Anna Nilsson.
– Det man gör är att ringa ett saneringsföretag och sen följer man deras instruktioner och tar in sanering. Det är en rätt okomplicerad hantering och själva saneringen går fort, säger hon.
På fredag är planen att verksamheten ska vara igång fullt ut igen. I nuläget jobbar personal kvar i de lokaler som inte är drabbade. Förutom att flytta de förvarstagna har även allt bagage värmebehandlats för att alla löss ska dö.
– Det blir en bilresa för de förvarstagna och det är klart att det är skönare att slippa men vi har gjort vårt bästa för att det ska vara så friktionsfritt som möjligt, säger Anna Nilsson.
Vägglöss är relativt ovanliga i Sverige men lusen hänger gärna med i bagage från utlandet till Sverige.
Gå till toppen