Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskronaföretagare behöver nyanställa

Den senaste prognosen visar på stort rekryteringsbehov i Landskrona. Samtidigt vittnar många företag om svårigheterna att hitta rätt kompetens.

Mats Ekeroth, Tillväxt Landskrona, Jonas Jönsson, Borg Warner, Mats Cedervall, Bravida Prenad och Pernilla Anderberg, Tillväxt Landskrona, samlades i Borg Warners lokaler för att diskutera rekryteringsbehovet.Bild: Matilda Ermeland
Det finns ett stort behov av arbetskraft i Landskrona. Under de närmaste tolv månaderna behöver näringslivet tillsätta 995 tjänster, och om två, tre år behöver man göra ytterligare 1 225 rekryteringar. Det visar Tillväxt Landskronas senaste prognos.
– Prognosen gäller för de närmaste fem åren, och är baserad på information från 100 arbetsgivare i Landskrona, säger Pernilla Anderberg, vd på Tillväxt Landskrona.
Enligt Pernilla Anderberg är rekryteringsbehovet större nu än för två år sedan.
– Det är jättepositivt att så många branscher behöver rekrytera. Att vi dessutom har en långsiktig prognos skapar möjligheter för arbetstagare att hinna utbilda sig, säger hon.
Störst är behovet inom tillverkningsindustrierna samt den offentliga sektorn.
I dagsläget finns det drygt 2 300 öppet arbetslösa i Landskrona. Problemet är att hitta personer med rätt kompetens.
– Många av de företag vi har pratat med uttrycker att det är svårt att hitta rekryteringar som uppfyller kraven för de olika tjänsterna, berättar Pernilla Anderberg.
Jonas Jönsson, chief engineer på Borg Warner, och Mats Cedervall, avdelningschef på Bravid Prenad, representerar två av de Landskronaföretag som behöver rekrytera ny personal de närmaste fem åren.Bild: Matilda Ermeland
Svårast att hitta arbetskraft har industribranschen samt bygg- och fastighetsunderhåll. Lättast är det för handeln och snabbmatsrestauranger.
– Det beror helt enkelt på att det krävs betydligt högre utbildning och mer erfarenhet inom till exempel industrin än det gjorde förr. Inom handeln är det lättare att lära upp ny personal på plats, förklarar Mats Ekeroth, ordförande Tillväxt Landskrona.
Mats Cedervall, avdelningschef på Bravid Prenad, tipsar om fördelarna med att öppna upp sin verksamhet för praktikanter och lärlingar.
– På så sätt kan man fånga upp kompetensen på ett tidigt stadie, och samtidigt erbjuda dem den erfarenhet som ofta krävs för att få ett framtida jobb inom branschen, säger han.
Fakta

Tillväxt Landskrona

Tillväxt Landskrona är en del av Landskrona stads kraftsamling för att få fler invånare i arbete.

Tillsammans med bland annat Landskrona stad och Arbetsförmedlingen jobbar man för att tillgodose rekryteringsbehovet genom till exempel rätt utbildningar och insatser för nuvarande och framtida arbetssökande.

Gå till toppen